Aláírták az új távhőszolgáltatási szerződést Ajkán

Huszonöt évig a Veolia Energia Magyarország Zrt. leányvállalata biztosítja a távhőt a városban

A következő 25 évben a Veolia Energia Magyarország Zrt. százszázalékos tulajdonában lévő BAKONY-TÁVHŐ Kft. fog gondoskodni Ajka város távhőszolgáltatásáról az erről szóló koncessziós megállapodás értelmében. A Veolia immár harmadik éve van jelen a Veszprém megyei városban, 2017 vége óta üzemelteti a helyi távhőszolgáltató rendszer hőenergia-igényét előállító Bakonyi Erőmű Zrt-t – ehhez kapcsolódóan 2018-ban kezdte meg az ajkai erőmű mintegy hatmilliárd forintos beruházással járó korszerűsítését. Az új koncessziós megállapodástól az üzemeltető a távhőtermelés és a távhőszolgáltatás között meglévő szinergiák jobb kihasználását, a hatékonyság további javulását, az ellátás- és üzembiztonság további erősödését, valamint a távhőrendszerhez újabb fogyasztók csatlakozását várja.

 

Ajka Város Önkormányzata és a Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselői 2020. július 22-én írták alá azt a koncessziós szerződést, melynek értelmében 25 éves időtartamra a Veolia Energia Magyarország Zrt. százszázalékos tulajdonában lévő BAKONY-TÁVHŐ Kft. fogja ellátni Ajka város távhőszolgáltatását. Az új szolgáltató a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú PRIMER Kft-től veszi át a megbízást, amelynek feladatkörét a koncessziós megállapodás értelmében munkáltatói jogutódlással vállalja át a BAKONY-TÁVHŐ Kft.

Az új szerződéses konstrukció a fogyasztók szempontjából nem jelent érzékelhető változást az ellátásban. A távhő a lakossági felhasználók számára hatósági áras, így az ügyfelek továbbra is megszokott feltételek mellett vehetik igénybe a szolgáltatást. A távhőszolgáltató ügyfélszolgálati irodája pedig továbbra is változatlan helyen és nyitvatartással fogadja az ügyfeleket.

A várost ellátó távhőszolgáltató-rendszer lekötött hőteljesítménye 40 MW. A szolgáltatás ellátásának részét képezi a távhővezeték-hálózat, a hőközpontok és a szolgáltatói hőközponti területeken a hőfogadó állomások üzemeltetése is. Ajka városában a távhőellátás jelenleg több mint 7.000 felhasználót szolgál ki, a szükséges távhő termelése pedig 100 százalékban a Bakonyi Erőmű Zrt. erőművében történik, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.

A Bakonyi Erőmű Zrt. 2017 decembere óta ugyancsak a Veolia Energia Magyarország Zrt. érdekeltségébe tartozik, amely 2018-ban egy hatmilliárd forintos rekonstrukciós beruházást indított a létesítményben. A kazánpark-korszerűsítése és a kiegészítő fejlesztések elvégzése egyszerre célozza az erőmű környezetvédelmi mutatóinak javítását, az üzembiztonság és a hatékonyság növelését. Ezzel párhuzamosan mostanra pedig szinte teljes mértékben kivezették a szénfelhasználást, miközben növekedett a megújuló alapú tüzelőanyagok részaránya.

A most aláírt koncessziós megállapodás révén Ajka városában a távhőtermelési és a távhőszolgáltatási feladatokat egyaránt a Veolia Csoporthoz tartozó cégek fogják ellátni, lehetővé téve a két tevékenység között meglévő szinergiák jobb kihasználását.

A koncessziós szerződés előkészítése során társaságunk legfontosabb szempontja az volt, hogy Ajka városában minden lakossági, intézményi és vállalati fogyasztó számára hosszútávon biztosítani tudjuk a távhő- és melegvíz-ellátást. A távhőtermelés és a távhőszolgáltatás közös érdekeltségbe kerülése erősebb felügyeletet és pontosabb szervezést tesz lehetővé, amelynek révén az ellátásbiztonságra is az eddiginél nagyobb ráhatásunk lesz. Eközben biztosítjuk annak a lehetőségét is, hogy további fogyasztók csatlakozzanak a városban a távhőrendszerhez” – mondta el Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. az ajkai koncesszió révén immár 13 hazai város távhőellátásáról gondoskodik teljeskörűen. Így a társaságcsoport közvetlenül több mint 47 ezer lakossági ügyfél, közvetve pedig országszerte további 351 ezer fő számára termel hőenergiát. A társaság célja, hogy minden helyszínen hosszútávon olyan üzembiztos, hatékony és környezetkímélő távhőtermelést nyújtson, amellyel egyaránt elégedettek a lakossági és az intézményi fogyasztók.