Távhőszolgáltatás

Energiaszolgáltatási üzletágán belül, a Veolia elkötelezett aziránt, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a városlakók számára. Az önkormányzatokkal együttműködve törekszünk arra, hogy környezetbarát és megfizethető, ugyanakkor valódi komfortérzetet biztosító energetikai szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleinknek.

A Veolia által üzemeltetett távfűtési rendszerek a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett elégítik ki a háztartások mindennapi fűtési és melegvíz igényeit.

A Veolia országszerte 109.000 háztartás és több mint ezer közületi fogyasztó távfűtéséről és melegvíz-ellátásáról gondoskodik távhőüzemeltető leányvállalatain keresztül, amelyek az adott várossal kötött koncessziós szerződések alapján látják el feladatukat. Ezek közül a távhőszolgáltató vállalatok közül a Veolia háromban többségi és háromban kisebbségi tulajdonjoggal rendelkezik.

Ebben az esetben a fogyasztói kör közvetlenül a lakosság, és a Veolia egyenként köt a lakókkal szolgáltatási szerződést. A távfűtést a távhőtörvény előírásainak megfelelően, tényleges fogyasztás szerinti elszámolással biztosítjuk, így a felhasználók saját kézben tarthatják hőközpontjuk szabályozását, azaz költségeiket.

Az innovációs megoldásoknak köszönhetően – megfelelő tüzelőanyag-választás, alternatív energiahordozók felkutatása, kapcsolt energiatermelés gázmotorral, távfelügyelet – megnőtt a távhőszolgáltatás megbízhatósága és hatásfoka, valamint kiemelt szerephez jutott a környezetvédelem és a tudatos fogyasztói megtakarítás.
 

Zöld távhő Pécsett

ZÖLD TÁVHŐ


A Pannonpower pécsi erőművének 2013-ban átadott szalmatüzelésű blokkja a vállalat mintegy 24 milliárd forintos beruházása eredményeként készült el. Az új erőművi blokk beépített hőtermelő kapacitása meghaladja a 70 megawattot, kapcsolt villamosenergia-termelő kapacitása pedig 35 megawatt. Az új biomassza blokk éves szinten mintegy 1000 Terajoule hőenergiát állít elő. A földgázról mezőgazdasági melléktermékre történő tüzelőanyag-váltás éves szinten összességében mintegy 150 000 tonna széndioxid-megtakarítást eredményez. A földgáztüzelésű kazánok kiváltásával összesen évente mintegy 80 millió köbméter földgáz takarítható meg. A pécsi egységnek köszönhetően ennyivel enyhül az ország függősége az importált fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az új erőművi blokk tüzelőanyagként lágyszárú biomasszát használ, ennek csaknem 100 százaléka mezőgazdasági melléktermék (jellemzően szalma, kisebb részben kukoricaszár, stb.), de kifejezetten energetikai hasznosítás céljából termesztett energianövényt (energianádat) is felhasznál. Az erőmű évente mintegy 4 milliárd forintot költ bálázott lágyszárú biomassza tüzelőanyagra – ez az összeg a régió vállalkozásainak bevételét növeli.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a hazai erőművi megújuló villamosenergia-termelésnek csaknem ötödét a Pannonpower két biomassza-tüzelésű blokkja állítja elő. A zöldvillany magyarországi előállításában meghatározó szerepe van a társaságcsoportnak. Becslések szerint, 2020-ban a két pécsi blokk a magyarországi megújuló primerenergia-felhasználás mintegy 6%-át adja majd, jelentősen hozzájárulva ezzel az ország Megújuló Energia Cselekvési Tervben vállalt jövőbeli kötelezettségeinek teljesítéséhez.

A Veolia két pécsi biomassza-tüzelésű erőműve látja el Pécs város teljes távhőigényét, immár tisztán megújuló alapon. Az itt megvalósított távhőtermelési modell akár kisebb léptékben is alkalmazható, a helyi igényekre és tüzelőanyagbeszerzési lehetőségekre méretezve akár egy párezer fős fogyasztói állomány minőségi kiszolgálása is biztosítható biomassza alapon. Hasonló konstrukcióban – részben biomasszára alapozva – biztosítja a Veolia Tata város távhőszolgáltatását is.