Dorogi erőmű

Dorogi erőmű

A Dorogi Erőmű mintegy 1322 lakást, továbbá 21 közintézményt lát el távhővel Dorogon, valamint további 2262 lakást és 10 közintézményt Esztergomban. Az értékesített hőmennyiség közel 88 ezer GJ-t tesz ki Dorogon, míg Esztergom esetében ez a szám 163 ezer GJ. Az Erőmű a lakosság mellett a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyárát és egy mosodát is ellát gőzzel.

Az elmúlt években az erőműben több sikeres beruházás is megvalósult. Az erőmű és a város határában működő veszélyeshulladék-égetőt működtető SARPI Dorog Kft. között 2011-ben létrejött megállapodás értelmében az erőmű gőzt vesz át a környezetipari üzemtől, kihasználva a két, egymástól alig pár száz méterre üzemelő létesítmény működésében meglévő szinergiákat, aminek köszönhetően Dorog környezetvédelmi mutatói jóval kedvezőbbek lettek.

A Veolia középtávú céljai között szerepel a széntüzelés kivezetése 2025-ig. A dorogi erőmű szén-biomassza tüzelésű kazánja ennek köszönhetően 2020 márciusa óta nem üzemelt, ezáltal az erőmű kibocsátási értékei javultak. Az energiatermelés gázkazánokkal valósul meg, a szén-biomassza kazán tartalékként azonban továbbra is rendelkezésre áll.

Az erőmű 2021-ben nagy volumenű, energiahatékonyságot növelő projektekbe kezdett, melyek megvalósítása a 2021-2023 években várható, és az erőmű energiatermelési hatásfokát, illetve ehhez kapcsolódóan a környezetvédelmi mutatóit is jelentősen javítja majd, így járulva hozzá a fenntartható fejlődéshez.

Közép-magyarországi regionális igazgató: Vollár Attila