Dorogi erőmű

Dorogi erőmű

A dorogi erőmű mintegy 1280 lakást, továbbá 13 közintézményt lát el távhővel Dorogon, valamint további 2192 lakást és 11 közintézményt Esztergomban. Az értékesített hőmennyiség közel 74 ezer GJ-t tesz ki Dorogon, míg Esztergom esetében ez a szám 116 ezer GJ. A lakosság mellett a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyárát is egy mosodát is ellát gőzzel az erőmű.
A fenntartható fejlődés jegyében a létesítményben biomassza segítségével is történik a hő és a használati melegvíz biztosítása. Az erőműben felhasznált biomassza elsősorban mezőgazdasági melléktermékekből áll, amelynek elégetése során mintegy 117 ezer GJ hő termelődik.
Az elmúlt években több sikeres beruházás valósult meg Dorogon. A Dorogi Erőmű Kft. és a város határában működő veszélyeshulladék-égetőt működtető SARPI Dorog Kft. között 2011-ben létrejött megállapodás értelmében az erőmű gőzt vesz át a környezetipari üzemtől, kihasználva a két, egymástól alig pár száz méterre üzemelő létesítmény működésében meglévő szinergiákat, aminek köszönhetően Dorog környezetvédelmi mutatói jóval kedvezőbbek lettek.
​Egy másik, 2015-ben kezdődő és 2016-ban folytatott, több mint százmillió forint értékű kazánfejlesztést megcélzó beruházásnak köszönhetően a dorogi erőműben felhasznált tüzelőanyag-mennyiségen belül a megújuló biomassza részaránya emelkedett, miközben a kazán hatásfokát is sikerült növelni. A beruházásnak hála, növekedett az erőmű hatékonysága is.