170 éves a Veolia

Idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját anyavállalatunk.

170 év története és szaktudása áll a Veolia mai eredményei, valamint a nemzetközi energetikai és közműszektorban betöltött kiemelkedő szerepvállalása mögött. Egészen 1853-ig kell visszatekintenünk ahhoz, hogy megismerjük, honnan is indult vállalatunk és miért maradt kulcsfontosságú szereplője az energiaszektornak ilyen sokáig. Anyavállalatunk kerek születésnapja alkalmából visszatekintünk arra, hogy honnan is indultunk és hova is tartunk.

1853. december 14-én III. Napóleon francia császár írta alá a Compagnie Générale des Eaux alapítására szóló rendeletet, amelynek köszönhetően megszületett a Veolia elődje, ugyanebben az évben pedig az első vízszolgáltatási szerződést is megkötötték a franciaországi Lyon városában. A vállalat és szolgáltatásainak bővülésére nem kellett sokat várni: 1867-ben Lyon utcáinak szeméttől és sártól való megszabadítását is szerződésbe foglalták, az így összegyűlt hulladékot pedig Nantes-ban alakították trágyává. Az ezt követő évtizedek a kereskedelmi terjeszkedésről szóltak, először Velencében, majd Konstantinápolyban és Portóban is megkezdték az ivóvízszolgáltatást is.

Az 1900-as évek elején a Compagnie Générale des Eaux immáron több helyszínen folytatta tevékenységét, 1967-ben pedig első hulladékégetőműveit is felépítette. A 60-70-es években azonban a környezetvédelem területén is nagy lépéseket tett Európa, amihez a vállalatnak is alkalmazkodnia kellett. A francia vízügyi kerettörvény engedélyezte a koncessziós víziközmű-szolgáltatók létrehozását és bevezette a „szennyező fizet” elvét, emellett pedig létrehozták az első környezetvédelmi minisztériumot is, hasonlóan az Egyesült Királysághoz. A csoport egyik leányvállalata, a Compagnie Générale de Chauffe, nagyjából ezekkel egyidőben, az első olajválság idején kezdte el kifejleszteni első geotermikus és energia visszanyerését célzó innovatív projektjeit, lépéseket téve a fenntarthatóbb működés irányába. 1975-ben létrehozták továbbá a Sarp Industriest a veszélyes hulladékok kezelésére.

1992-ben tovább folytatódott a vállalat terjeszkedése, ezúttal azonban a tengerentúlon írtak alá szerződést New Orleans város szennyvízszolgáltatásának üzemeltetésére. 2000-ben pedig nemcsak az új évezred, de egy újabb területen való jelenlét is kezdetét vette a Veolia számára: a Prága város önkormányzatával aláírt szerződéssel Kelet-Európában is megjelent. Ezt követően felgyorsultak a nemzetközi folyamatok a vállalatnál. A Veolia finanszírozásával szennyvízkezelő telephely nyitott a namíbiai Windhoekben. A Közel-Keleten pedig létrehozták az energiahatékonyságnak szentelt Enova leányvállalatot. Ezek mellett aláírták az első szerződést Kínában a régió és a nagy sanghaji rendezvények megbízható vízellátásának biztosítására.

A vállalat a kétezres évek elején tovább erősítette működésének a napjainkban már elengedhetetlennek számító ─ fenntarthatósági törekvéseit. 2006-ban elindult az első szennyvíz-újrahasznosítási tevékenység a francia Sainte-Maxime-ban, azóta pedig csak egyre több ilyen és ehhez hasonló fejlesztés valósul meg. Napjainkban a modern problémákra is megoldásokat kell nyújtani, és ebben a Veolia is minél nagyobb szerepet kíván vállalni. A Jourdain program keretein belül, a 2022-es történelmi jelentőségű aszály nyomán, a vállalat szennyvizet kíván ivóvízzé alakítani, Lille-ben pedig a SRF-technológiával biztosít hőenergiát az otthonoknak, a nem megújuló, széntüzelésű erőművét bezárva. A vállalat 170. évében első elektromosgépjármű-akkumulátorokat újrahasznosító üzemének építését is megkezdte Moselle-ben, Abu Dzabiban pedig aláírta a világ egyik legnagyobb tengervíz-sótalanító üzemének üzemeltetésére szóló szerződését.

Ahogyan az 1800-as években, úgy napjainkban is keményen dolgozunk azon szakembereinkkel, hogy fenntartható és folyamatosan rendelkezésre álló energiát biztosítsunk fogyasztóinknak. Reméljük, hogy ezt az elkövetkezendő 170 évben is így tehetjük!