Rekordidő alatt készült el a szikszói QP szennyvíztisztító-telep

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. új telepe a Veolia Water Solutions kivitelezésében épült meg.

Október végén próbaüzem indítására alkalmas állapotban vehette át az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. szikszói QP szennyvíztisztító-telepét, amely a VWS kivitelezésében, rekordidő alatt készült el.

A Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. (VWS) kivitelezésében nagyszabású beruházás zajlik a Szikszó és Térsége víziközmű-hálózat fejlesztése kapcsán. A projekt részeként a Quality Pack Zrt. alumínium doboz gyártásából származó szennyvizek kezelésére egy 928 m3/d hidraulikai kapacitású, fizikai-kémiai tisztítással működő ipari szennyvíztisztító telep épült fel. A szennyvízteleppel kapcsolatban idén év elején merült fel igényként a megrendelő részéről, hogy azt közel egy évvel korábban, október végén üzembe szeretné állítani, majd október 26-át jelölte meg a projekt átadási határidejének.

A VWS vállalta a feladatot, és a szikszói QP szennyvíztisztító részműszaki átadása az új, korábbi időpontban megtörtént, a megrendelő a telepet próbaüzem indítására alkalmas állapotban vehette át.

Minden egyes nap szó szerint aranyat ért a projekt életében, hiszen rendkívül szűk határidővel kellett dolgoznunk. Ahhoz, hogy eleget tegyünk a korábbi átadásról szóló kérésnek, gyors döntéseket kellett hoznunk, rendívül hatékony módon kellett megrendeléseket írnunk és szerződéseket kötnünk, egyszóval a sikerhez komoly csapatmunkára volt szükség” – emelte ki a projekt vezetője, Kocsán Klaudia. „Az volt a megérzésem, hogy még a megrendelő sem bízott abban, hogy el fogunk készülni a módosított határidőre. Mindenesetre sikerült szerződés szerint teljesítenünk, ők pedig hibalista nélkül vették át az üzemet” – tette hozzá.

A teljes projekt megvalósítása során még három szennyvíztisztító-telep építése és átalakítása folytatódik. Továbbra is fejlesztik a jelenleg is működő szikszói kommunális szennyvíztisztítót, a tervek szerint felépül egy második is a növekvő lakosság igényeinek kiszolgálására, illetve egy ipari szennyvíztelep is készül. A tényleges beruházás a tervek szerint halad, és várhatóan 2024. szeptember 24-én fejeződik be.