Kelenföldi erőmű

A Kelenföldi Erőmű a Budapesti Erőmű Zrt.-hez tartozó három erőmű egyike, amelyben földgáz alapú hő- és villamosenergia termelés folyik. Összesen 41 150 lakás és 1800 egyéb felhasználó hő-és melegvízét szolgáltatja, 321 MW hő- és 177,8 MW villamos energia teljesítménnyel.

A Kelenföldi Erőműben a főváros villamosítási programjával összefüggésben, 1914 júniusában kezdődött meg a villamosenergia-termelés, tehát több mint 100 évvel ezelőtt.

Kezdetben a kor adottságainak megfelelően széntüzeléses, kisnyomású kazánokban termelték meg a gőzt, és 2 db 7,5 MWe teljesítményű turbógenerátor egység szolgáltatta a 10 KV feszültségszintű villamosenergiát. Az idő előrehaladtával és a megváltozott igények kielégítésének érdekében folyamatosan fejlődött az erőmű. 2011-ben az erőmű elérkezett oda, hogy az átalakított gázturbina és a korszerűsített kazán tüzelőberendezések környezetvédelmi szempontból kimagaslóan jó emissziós jellemzőkkel üzemelnek, ugyanis ezen rendszerek alkalmazásával jóval alacsonyabb a széndioxid kibocsátással működnek, mint elődjeik.

Jelenleg a Kelenföldi Erőmű 41 150 lakás és 1800 egyéb felhasználó hő-és melegvízét szolgáltatja, illetve a távhőszolgáltatásban a hőtermelésen kívül úgynevezett rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás és pótvíz betáplálás. Az általa ellátott távhő körzetek: Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Budai Vár, Ferencváros és Józsefváros.

Igazgató: Ifj. Bálint Ferenc