Kőbányai erőmű

A több mint 3 milliárd forint beruházással létesült erőmű tevékenységi körébe 6 ipari fogyasztó, köztük fő fogyasztóként a Richter Gedeon Rt. gőzellátása és a hővel kapcsoltan termelt villamos energia értékesítése tartozik. A 62.5  MW hőteljesítményű és 10 MW villamos teljesítményű erőmű évente mintegy 189 000 MWh hő és 111 000 MWh villamos energia termelést tesz lehetővé. A fűtőberendezések mellett telepítésre került az új erőmű alacsony és magas feszültségű villamos rendszere, gépészeti és egyéb kiszolgáló berendezései, valamint egy földgáz nyomásfokozó állomás is.
Az új létesítmény az alkalmazott modern technológiáknak köszönhetően messzemenően teljesíti a rá vonatkozó szigorú környezetvédelmi előírásokat: ez a koogenerációs egység évente 31 500 tonnával kevesebb CO2-t bocsát ki, mintha az azonos teljesítményt nyújtó, hő- illetve villamos energia termelő egységeket külön-külön telepítették volna.
A Veolia-csoporthoz tartozó KŐBÁNYAHŐ Kft. működésében 2016 a modellváltás éve volt. Az elmúlt években a villamosenergia-piaci feltételek által irányított működési körülmények kedvezőtlen alakulása miatt a KŐBÁNYAHŐ Kft. az egyik gázturbináját és a hozzá kapcsolt hőhasznosító kazánokat egy új gőzkazán beépítésével váltottuk ki, javítva az energiahatékonyságot és a pénzügyi jövedelmezőséget. Az új gőzkazán beépítésével a kapcsolt hő- és villamos energia kiserőművi termelési modellt felváltotta a tisztán csak hőtermelési modell. Az üzletimodell-váltással a célunk a hatékony működés fenntartása, amellyel biztosítani tudjuk a jelenlegi 6 szerződéses ipari fogyasztó (Richter Gedeon Nyrt., Ceva-Phylaxia Zrt., Xellia Kft., BKV Zrt., MÁV FKG Gépjavító Kft., Ferencvárosi Torna Club) versenyképes és biztonságos hőellátását és a KŐBÁNYAHŐ Kft. hosszú távú üzleti jövedelmezőségét.