Kőbányai erőmű

A több mint 3 milliárd forint beruházással létesült erőmű tevékenységi körébe 5 ipari ügyfél, - köztük a legnagyobb felhasználó a Richter Gedeon Nyrt.- gőzellátása, valamint a hővel kapcsoltan termelt villamosenergia értékesítése tartozik. Az 65,7 MW hőteljesítményű és 10,4 MW villamos teljesítményű erőmű évente mintegy 560 000 MWh hő és 89 500 MWh villamosenergia termelést tesz lehetővé. A fűtőberendezések mellett telepítésre kerültek az új erőmű alacsony és magas feszültségű villamos rendszerei, gépészeti és egyéb kiszolgáló berendezései, valamint egy földgáz nyomásfokozó állomás is.
Az új létesítmény az alkalmazott modern technológiáknak köszönhetően messzemenően teljesíti a rá vonatkozó szigorú környezetvédelmi előírásokat: ez a koogenerációs egység évente 31 500 tonnával kevesebb CO2-t bocsát ki, mintha az azonos teljesítményt nyújtó, hő- illetve villamosenergia termelő egységeket külön-külön telepítették volna.
A Veolia-cégcsoporthoz tartozó Kőbányahő Kft. működésében 2016 a modellváltás éve volt. A villamosenergia-piaci feltételek kedvezőtlen alakulása miatt a Kőbányahő Kft. az egyik gázturbináját és a hozzá kapcsolt hőhasznosító kazán egységét egy új gőzkazán beépítésével váltotta ki, javítva az energiahatékonyságot és a pénzügyi jövedelmezőséget. Az új gőzkazán beépítésével a kapcsolt hő- és villamosenergia kiserőművi termelést felváltotta a tisztán csak hőtermelési modell. 2019-től aztán ismét jövedelmezőbb körülmények alakultak ki a kapcsolt villamosenergia termelés piacán, így évről-évre nőtt az erőmű villamosenergia termelése. A jövőben továbbra is célunk az energia hatékony és környezetbarát működés fenntartása, amellyel biztosítani tudjuk a jelenlegi 5 szerződéses ipari fogyasztó (Richter Gedeon Nyrt., Ceva-Phylaxia Zrt., Xellia Kft., MÁV FKG Gépjavító Kft., Ferencvárosi Torna Club) versenyképes és biztonságos hőellátását és a Kőbányahő Kft. hosszú távú üzleti jövedelmezőségét.

Ügyvezető: Vollár Attila