Oroszlányi erőmű

2022 szeptemberében a Veolia vállalatcsoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. hosszú távú szakmai befektetési céllal megvette a Vértesi Erőmű Zrt. oroszlányi erőmű eszközparkját az MVM-től, és elindították az erőmű korszerűsítését. A Veolia Energia Magyarország Zrt-nek Magyarországon ez az ötödik olyan erőműfejlesztése, amelyben a korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja egy korszerűbb fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer, ami jól illeszkedik a vállalat zöld energia portfóliójába.

A beruházásnak köszönhetően a 2015. december 31-től nem működő erőmű 2024 második felében teljes mértékben megújuló forrásból származó fűtőanyag alapú működéssel indul újra és válik az országos elektromos ellátás tagjává.

Az erőmű két korábbi kazánjának a korszerűsítését a világ egyik vezető cégcsoportja, a finn Valmet végzi, amely nemzetközileg elismert szakértője a széntüzelésű kazánok biomasszára történő átalakításának. Ennek köszönhetően az erőmű több mint 600 GWh villamos energiát termel majd, valamint gazdaságos, kiszámítható távhőszolgáltatást nyújt Oroszlány és Bokod lakóinak, intézményeinek.

A beruházásnál kiemelt cél volt, hogy az erőmű a korábbinál korszerűbb, fenntarthatóbb és import földgáztól független, megújuló fűtőanyag-használattal működjön. A biomassza tüzelőanyagot (erdészeti és fűrészipari melléktermékek, mezőgazdasági melléktermékek) a vállalat elsősorban Oroszlány környezetében található régiókból kívánja beszerezni. Az ehhez szükséges beszállítói lánc kiépítésével a vállalat a helyi gazdaságot is támogatja és a régiókban élők számára könnyen elérhető munkalehetőséget teremt.

A Veolia csoport további célja, hogy a korszerűsített erőmű működése CO2 semlegessé váljon. Ezt a biomassza tüzelőanyag biztosítja, aminek elégetésekor szinte megszűnik a szén-dioxid kibocsátás, ezért ez a technológia az egyik legjobb alternatíva az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátás mérséklésére. A modern filtereknek köszönhetően pedig minimálisra csökkenthető a porkibocsátás is, amivel az erőmű egyszerre járul hozzá a régiós és az országos fenntarthatósági célok teljesítéséhez.

A környezetbarát technológiával hosszútávon működő és munkalehetőséget teremtő erőmű tervezett 350 munkahelyének feltöltése 2023 nyarán elindult.

Vezérigazgató: Vollár Attila