Pécsi erőmű


A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2007-ben vásárolta meg a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát. A tranzakcióval a Veolia a Pannonpowerhez tartozó vállalatok (így a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft.) felett is megszerezte az irányítást.
A Pannon Hőerőmű Zrt. végzi a pécsi erőmű blokkjainak üzemeltetését, karbantartását. Ez a 2004-2013 között lezajlott tüzelőanyag-váltás eredményeképpen jelenleg két biomassza-tüzelésű berendezés működtetését jelenti: a 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű és a 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánokét. Emellett a Pannon Hőerőmű Zrt. gondoskodik a 2013 óta tartalékként funkcionáló gázkazánok üzemképes állapotban tartásáról is. Működésével a Pannon Hőerőmű Zrt. mintegy 31,5 ezer távfűtött lakást és 460 egyéb fogyasztót (pl. kórház, iskola, bevásárlóközpont stb.) lát el távhővel.
A Pannon-Biomassza Energetikai és Általános Kereskedelmi Kft. 2001-ben alakult a Pannonpower Társaságcsoport kereskedelmi és logisztikai feladatainak ellátására. Fő feladata a Társaságcsoport biomassza tüzelőanyagának beszerzése, az erőmű működéséhez szükséges anyag és alkatrész beszerzése és raktározása, valamint a biohamu értékesítése.
A PANNONGREEN Kft. működteti Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MWe beépített villamos teljesítményű, fluidágyas kazán fűtése faaprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel zajlik, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható energiagazdálkodáshoz és Pécs város élhetőbbé tételéhez. A PANNONGREEN Kft. évente 325-330 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 350-400 TJ mennyiségű hőenergiát értékesít. 
A Pannon-Hő Kft.-t azzal a céllal alapította a társaságcsoport 2005-ben, hogy a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket – vagyis megújuló energiaforrást – hasznosító, 35 MW villamos teljesítményű blokk kivitelezését, majd működtetését a kezdetektől önálló projekttársaságként kezelje. Napjainkban a társaság feladata a kapcsolt villamosenergia- és hőtermelés a 2013-ban üzembe állt második biomassza-kazánnal. A Pannon-Hő Kft. állítja elő a pécsi erőmű teljes villamosenergia-mennyiségének 35-40%-át, valamint a város teljes távhőigényének kb. 60%-át. Évente 190-200 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 900-1000 TJ mennyiségű hőt értékesít.