Európa legnagyobb konzervgyártója a biogáznak köszönhetően csökkenti energiaszámláját

Amikor Magyarországon az új szabályozások szennyvíztisztító létesítését írták elő a Bonduelle nagykőrösi élelmiszer-feldolgozó üzeme számára, a Veolia szakértői az iszapból származó biogáz felhasználásán alapuló gőztermelésére tettek javaslatot.

A biogáz 100 százalékos energetikai célú hasznosítása

A nagykőrösi üzem zöldborsó-, kukorica- és babkonzerveket gyárt. Az ehhez szükséges gyártási folyamatok jelentős mennyiségű energiát igényelnek, amelyet hagyományosan kizárólag földgázból nyert az üzem. A 2010-es új magyar szabályozások szigorúbb szempontokat határoztak meg a szennyvíz és számos egyéb szennyezőanyag természetbe történő kibocsátása előtti kezelésére vonatkozóan. Az új szabványok teljesítése érdekében a Bonduelle szennyvíztisztító üzemet létesített, amely egyben jelentős biogázforrás is. Az üzem energetikai szolgáltatója, a Veolia javaslatot tett a biogáz alapanyagként történő felhasználására egy kisebb méretű, korábban ritkán használt kisegítő kazánban. A megoldás a szennyvíztisztító üzembe helyezésével egyidejűleg alkalmazásra került. A kazán által előállított három tonna ipari gőzt a gyár teljes egészében felhasználja, így az újrahasznosítási arány 100 százalékos.
 

 Optimális beruházás

Jelenleg a biogáz 50-60 százalékát hasznosítják hőtermelésre a nagykőrösi üzemben, és ezzel évente mintegy 350 ezer köbméter földgáz eltüzelése és 650 tonna CO2 kibocsátása takarítható meg. A termelt biogáz mennyiségétől függően a folyamattal, amely gazdaságilag hatékony megoldást kínál a biogáz kezelésére, mintegy 17 százalékos megtakarítás érhető el az energiaszámlán.

 

Tóth László
Közép-Európai Bonduelle

 "Egy konzervgyár számára energiaköltségeinek csökkentése hosszú távon létfontosságú. A szennyvíztisztítóból származó biogáz visszanyerése kiváló megoldás. A Veolia által kifejlesztett új technológián alapuló folyamat óriási sikert aratott.”

 

 

Előnyök az ügyfél számára

  • A technológiai és környezetvédelmi előírásoknak való tökéletes megfelelőség
  • Kisebb szénlábnyom
  • Csökken a fosszilis energiaforrásoktól való függőség
  • Alacsconyabb gázköltségek, költséghatékonyabb működés

 

Megoldás

  • Szennyvíziszapból előállított biogáz használata a technológiai gőz biztosításához

350,000 m³ of natural gas saved/year

17% reduction on annual energy bills