Kétmillió lakos hulladékának átalakítása villamos energiává

A lerakóhelyeken elhelyezett, újrahasznosításra alkalmatlan hulladékból származó biogáz minden évben 130 GWh villamos energia és 30 GWh hőenergia előállítását teszi lehetővé a Veolia franciaországi Plessis-Gassot-ban található telephelyén.

Hulladékből termelt villamos energia

A Párizs környéki plessis-gassot-i telephely évente 950 000 tonna nem újrahasznosítható hulladékot kezel. Az Électr’Od berendezései (a név a francia électricité origine déchets kifejezésből származik, melynek jelentése „villamos energia hulladékból”) biogázból állítanak elő energiát, minden évben 130 GWh áramot termelve, ami a fűtést nem beleértve 41 200 lakás fogyasztásának felel meg.

Helyi fűtési és meleg víz igények lefedése

A telephely ezen felül évente 30 GWH hőenergiát is előállít. A megtermelt energia egy részét a telephely használja fel, a fennmaradó rész pedig a távhőhálózatba kerül, biztosítva ezáltal Plessis-Gassot település lakásainak és közintézményeinek fűtését és melegvíz-ellátását.  Az eljárás nem veszélyes hulladékfeldolgozó berendezéseken és biogáz üzemekben alkalmazható.
 

Bernard Harambillet
A Veolia Propreté, Franciaország Vezérigazgatója
 

Célunk, hogy újrahasznosított anyagok vagy zöld energia formájában megújuló energiaforrásokat állítsunk elő. A Föld természetes erőforrásainak kitermelése 25 év alatt 65 %-kal nőtt. Ipari szektorunk vezető társaságaként kötelességünk, hogy megoldásokat találjunk ezen erőforrások megóvására”

 
 

 

Előnyök az ügyfél számára

  • Helyi zöld energiaforrás létrehozása
  • Költségek átfogó kezelése
  • Kisebb szénlábnyom (18 950 tonna CO2 kibocsátás elkerülése)

Megoldások

  • Lerakóhelyek: nem veszélyes hulladék
  • Hulladék energetikai célú hasznosítása: anaerob lebontó egység
  • Emberi erőforrások: személyzeti irányítás, szakképzés
  • Természetes környezetre gyakorolt hatás csökkentése: ökológiai lábnyom értékelése és optimalizálása, biológiai sokféleség kezelése

950 000 tonna újrahasznosításra alkalmatlan hulladék kezelése

130 GWh villamos energia termelése évente

30 GWh hőenergia termelése évente