Újpesti erőmű

Az Újpesti Erőmű a Budapesti Erőmű Zrt. legrégebbi erőmű egysége, ahol földgáz alapú ipari hő- és villamosenergia termelés, illetve ipari gőz előállítása folyik. Összesen 57 425 lakás és 2 013 egyéb fogyasztó számára szolgáltat hőt és meleg vizet, 382 MW hőteljesítményével és 105 MW villamos energia teljesítményével.

Ez az erőmű a BERT legrégebbi erőmű egysége, ugyanis kialakítását a vasút villamosításának igénye hozta létre még a XX. század elején. Kezdetben dugattyús gőzgépek által hajtott váltakozó áramú generátorok termelték a villamos energiát, majd ’68-tól a kazánok földgáztüzelését vezették be. Nem sokkal később az újpesti ipari üzemek gőzigényének, valamint a lakótelepi házak hőigényeinek rohamos növekedése következtében az Újpesti Erőműben is megkezdődtek a hőszolgáltatás évei. A kondenzációs turbinák helyére 1964-1966 között három, összesen 10,1 MWe teljesítményű ellennyomásos turbina került.

A következő fordulópont 1978 volt, amikor is az erőműben megkezdődött a forróvíz szolgáltatást a távfűtési rendszerbe. Ekkor került üzembe egy új gőzkazán és egy hőközpont is. A távfűtés bővülése következtében az 1980-as években két 116 MWth-os forróvíz-kazánt létesítettek, amelyek még napjainkban is működnek. Ezt követően a hőszolgáltatás feltételeinek biztosítása érdekében 1975-ben megkezdődött a villamos rekonstrukció is.

Az Újpesti Erőműben 1999 szeptember 1-jén kezdődtek meg a jelenkornak is megfelelő fejlesztések. E rekonstrukciók alapos előkészítése után egy 74 MWe teljesítményű gázturbina, egy 37 MWe-os fűtőturbina és egy 80 t/h kapacitású gőzkazán került beépítésre. Az erőmű fejlesztési projektje jelentős mértékben megnövelte az Észak-pesti forróvíz-körzet hőellátásának biztonságát, gazdaságosságát, valamint a kapcsolt villamosenergia-termelés kihasználtságát és termelési volumenét. A fejlesztés eredményeként az erőmű fokozatosan átvette a teljes Észak-pesti távhőkörzetet.

Az Újpesti Erőmű a BERT legnagyobb távhőkörzetét fedi le: Káposztásmegyert, Újpest Városközpontot és Angyalföldet. Tehát összesen 57 425 lakás és 2 013 egyéb fogyasztó számára szolgáltat hőt és meleg vizet.

Igazgató: Simon Zsolt