Átadták Kecskemét új biomassza-fűtőművét

Az új biomassza-kazán a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. kivitelezésében készült el

Október 29-én átadták a Kecskeméti Termostar biomassza-fűtőművét, melynek kazánja a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. kivitelezésében készült el. A fűtőmű 25 MW teljesítménnyel biztosítja ezentúl a fenntartható energiaellátást a környék lakóinak, kapcsolódva a város már meglévő távhőrendszeréhez. A beruházás a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobbjaként új korszakot nyithat a Kecskeméti távhőszolgáltatás mindennapjaiban.

Kecskemét déli iparterületén kapott helyet Magyarország legújabb megújuló energiaforráson alapuló erőműve, melynek kivitelezéséért a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. felelt. A vállalat révén megépült biomassza-fűtőmű összetett energiamix kialakítására, emellett pedig költséghatékonyabb energiatermelésre biztosít lehetőséget a térségben.

Az új fűtőművet egy komplex projekt keretein belül kapcsolták a város már meglévő távhőhálózatára, amelynek során az energiatakarékos telephely kialakítása mellett új távhő-gerincvezetékeket is lefektettek, mintegy 2,1 kilométer hosszúságban.

A Bokrétaünnep óta fél év telt el, újra itt állunk, és működés közben is örömmel bizonyítjuk, hogy a kívánt célt elérte ez a projekt” – emelte ki az átadóünnepségen Tomosi Károly, a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A fűtőműben felhasznált faapríték és biomassza Kecskemét 50 kilométeres körzetéből kerül az üzembe, ahol aztán hasznosítják. A faaprítékot tervszerű erdőgazdálkodás során keletkező, egyéb faipari célra nem használható melléktermékből (gyökérzet, háncs, vékony ágak), valamint szelektíven gyűjtött, fásszárú városi biomasszából és a napraforgómaghéjból állítják elő. Ezek hasznosításával az érintett részeken mintegy 10 százalékkal nőhet meg az erdősíthető terület.

Az erdészeti melléktermékek felhasználása mindamellett, hogy környezetbarát és a körforgásos gazdaság elvét képviseli, költséghatékony is, ezáltal jelentős megtakarításokat jelenthet Kecskemét városa számára. A kecskeméti fűtőművel minden bizonnyal egy új korszak kezdődhet a város távhőellátásában.