Az év Legjobb Kapcsolt Energiatermelő Erőműve lett a Veolia Budaörsi Fűtőműve

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) pályázatán az energiatermelő társaságokat kapcsolt energiatermelésük mértéke és működésbeli hatékonyságuk alapján díjazták.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság idén is megrendezte az Év Legjobb Kapcsolt Energiatermelő Erőműve elnevezésű pályázatát, melyen immár sokadik alkalommal ért el kiemelkedő eredményt Veolia csoporthoz tartozó fűtőmű. A tavalyi évben a Ceglédi kiserőmű lett a második helyezett, Idén e teljesítményt felülmúlva, a Budaörsi erőmű végzett a dobogó legmagasabb fokán.

A MKET pályázatán a társaság nyilvántartásában szereplő, illetve azok tulajdonában lévő más vállalatok erőműegységeivel lehetett jelentkezni többek között a létesítmény villamos teljesítőképességének, együttes villamosenergia-termelésének, a gépegységek tüzelőanyag-felhasználásának, valamint a fajlagos tüzelőanyag megtakarításának megadásával. Az értékelés módszertana szerint a gépegységek kihasználtsága, hatásfoka és a fajlagos tüzelőanyag-megtakarítás mutatószámainak különböző súlyozással történő összesítése alapján értékeli a pályázókat. A nyertes a legtöbb összesített pontszámot elért pályázó, 2023-ban a Veolia csoporthoz tartozó Budaörsi Fűtőmű lett.

A Pest vármegyei település távhőszolgáltatását 2022. január 1-től vette át a Veolia Energia Magyarország Zrt. A fűtőmű összesen 2373 lakást, 14 közintézményt, valamint 100 egyéb felhasználót lát el hőenergiával. A vállalat által értékesített éves hőmennyiség meghaladja a 75 ezer Gigajoule-t.

A Veolia erőműveinek teljesítményét és hatékonyságát korábban többször is elismerték. 2017-ben és 2018-ban a Kanizsai Dorottya Kórházban termelő gázmotor, 2019-ben pedig a dunaújvárosi Boortmalt gázmotor ért el első helyezést a rangos pályázaton.

A Veolia számára továbbra is kiemelt fontosságú, hogy erőművei újra és újra bebizonyítsák a legmagasabb színvonalon és a lehető leghatékonyabb módon történő működésüket, így a vállalat jövőben is indítani fogja a pályázaton az erőműveit.