Bepillantást nyerhettünk az erőművek világába

Október 28-án rendezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Erőművek Éjszakáját, amely keretében a Veolia csoport is képviseltette magát hét telephelyen.

Október 28-án harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Erőművek Éjszakáját, amely keretében a Veolia Energia Magyarország Zrt. is képviseltette magát hét telephelyen gáz- és biomassza tüzelésű erőműveivel. Az érdeklődők a vállalat létesítményeit Pécsett, Ajkán, Debrecenben, Nyíregyházán, Dorogon és Budapesten tekinthették meg.

Az idei Erőművek Éjszakáján országszerte 35 helyszínen közel 6 ezer érdeklődő tekintette meg a magyar erőművekben és fűtőművekben zajló munkafolyamatokat. A látogatók az erőművek működését alaposan ismerő szakemberek vezetésével, több turnusban beosztott csoportban, biztonságosan járhatták be a létesítményeket és tehették fel kérdéseiket. Az erőművek műszaki és üzemeltetési kulisszatitkai mellett olyan központi témák is terítékre kerültek, mint a fenntarthatóság és az energiahatékonyság.

A CSR Hungary díjjal is kitüntetett eseményhez a Veolia Energia Magyarország idén is csatlakozott, hét helyszínen Pécsett, Ajkán, Debrecenben, Nyíregyházán, Dorogon és Budapesten nyitották meg az erőművek kapuit. Az egyes telephelyeken rövid előadásokat és bemutató kisfilmeket követően az érdeklődők a vállalat szakembereivel járhatták be a létesítményeket, amely során közelről ismerkedhettek meg az energiaelőállítás rejtelmeivel és a hozzá szükséges eszközökkel. A látogatók tájékozódhattak arról is, hogy a megtermelt energia milyen mechanizmusok révén jut el az otthonaikba.

Pécsett kiemelkedő program keretén belül Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű erőművét nézhették meg. A Zöld Zóna Látogatóközpontban az érdeklődők testközelből fedezhették fel a különféle biomassza-tüzelőanyagokat, kipróbálhatták az erőmű és a távhőrendszer modelljét, illetve energiát termelhettek egy szobabicikli segítségével. A látogatóközpont megtekintését követően a 12 éven felüliek körbe járhatták a létesítményt, amely során szemügyre vehették a tüzelőanyag-tároló objektumokat, valamint megismerhették a szalma útját beérkezéstől egészen az eltüzelésig. A Veolia Kelenföldi Erőművében is különböző érdekes programokkal várta a résztvevőket, akik megtekinthették az erőművet bemutató kisfilmet, a csarnokot, valamint a Sóhajok hidjáról a blokk főépületét, a vezénylőt, a főtrafót és a távvezetéket. A vezérlőteremben a múzeumot járhatták végig, amely során szemügyre vehették a felnyitott gőzturbinát. A hőközpont felső szintjéről tekinthettek le a keringető rendszerre, megismerhették a kazánokat, a turbinaszintet és az erőművi technológiákat is. Az idei év egyik újdonságaként a debreceni helyszín az erőmű működésének bemutatásán túl még két témát kínált a látogatóknak: Fókuszban a környezetvédelem, valamint az Erőművi berendezések üzemeltetése és karbantartása keretében.

Az Erőművek Éjszakája sikeresen zárult, az eseményen közel 500-an látogattak el a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőműveibe, amelynek köszönhetően a fiatal és idősebb korosztály tagjai egyaránt bepillanthattak az erőművek világába és sajátíthatták el a tudatos energiafelhasználás ismereteit.