Fejlődési lehetőségek a körkörös gazdasági modellben – interjú Császár Csabával

Megjelent a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetség kiadványának, a Fókuszban a Távhő magazinnak a legújabb kiadása. Az idei év első számában Császár Csaba, a Veolia Energia Magyarország energetikai szolgáltatások igazgatójával készült interjú a vállalat fő céljairól, a szektor előtt álló kihívásokról és a MaTáSzSz szerepéről.

Megjelent a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetség (MaTáSzSz) kiadványának, a Fókuszban a Távhő magazinnak a legújabb kiadása. Az idei év első számában Császár Csaba, a Veolia Energia Magyarország energetikai szolgáltatások igazgatója is beszámolt a vállalat fő céljairól, a szektor előtt álló kihívásokról és a MaTáSzSz szerepéről.

A MaTáSzSz 1993-ban alakult, jelenleg mintegy 130 taggal rendelkezik a szövetség, amelyek a hazai, 650 ezer távfűtéses lakás 93 százaléka számára biztosítják a távhőellátást. A szövetség célja a tagok, valamint a szektor hatékony szakmai támogatása, ezen felül a társadalmi érdekegyeztetés fontos fórumaként is fontos szerepet tölt be. Császár Csaba, a Veolia Magyarország energetikai szolgáltatások igazgatója 2020 óta a szövetség elnökségének tagja.

A szakember 2005-ben csatlakozott a Veolia jogelődjéhez, 2015 óta irányítja a vállalat energetikai szolgáltatások üzletágát, 2020-tól az ajkai távhőszolgáltatását végző Bakony-Távhő Kft., 2022-től pedig a Budaörs távhőszolgáltatását ellátó Budaörshő Kft. ügyvezetői pozícióit is betölti. A most megjelent interjúban többek között a Veolia hátteréről és terveiről is beszélt.

Kiemelte, hogy a társaság a meglévő kapacitások kihasználására törekszik, illetve elsődleges célja, hogy – ahol lehetséges – megújuló energiaforrások bevonásával biztosítsa a szolgáltatásait. „A körkörös gazdasági megoldásokban látjuk a világ további fejlődési lehetőségeit. Már önmagában az, hogy villamosenergia- és távfűtés-szolgáltatásainkat elsősorban biomassza- és földgáztüzelésű fűtőműveink és erőműveink biztosítják, jelentős előny a fenntartható energiagazdálkodás terén.”

Császár Csaba kitért a vállalat másik fő célkitűzésére is, amelynek alapja, hogy a távhőrendszerek üzemeltetésével tovább javuljon a távhőtermelés és -szolgáltatás hatékonysága, valamint az ellátásbiztonság, emellett pedig komoly potenciált lát a távhőellátó rendszerek fejlesztésében is. Korábban a távhő mellett elsősorban a hatékonysági és költségmegtakarítási szempontok szóltak, ma már legalább olyan fontos érv a környezetvédelem is. „A felhasználók egyik legfontosabb szempontja pedig az üzembiztonság, ez a távhő egyik nagy előnye az egyedi fűtésekkel szemben. A távhővel ellátott épületben magától értetődő, hogy van fűtés. Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk, számos fenntartó beruházást végzünk, melyeket összehangolunk a felhasználók saját fejlesztéseivel.”

A távhőszolgáltatás kihívásairól, a szektor aktuális nehézségeiről is szó esett az interjúban. Hamarosan szükség lesz a jelenlegi érvényben lévő, egységes árképzést biztosító szabályozás felülvizsgálatára, hiszen 2022-ben az Európai Uniós szabályozás keretein belül a távhőszolgáltatási támogatás jelenlegi jogalapja megszűnik. „Az árszabályozásnak hosszú távon fenntartható, a szigorodó környezetvédelmi követelményekhez illeszkedő módszertant kellene követnie, amely egyrészt garantálja a közszolgáltatásoknál elvárt méltányos profitot, biztosítja a szükséges beruházásokat, valamint a fenntartási költségeket fedező bevételeket, másrészt szolidaritási elveket is figyelembe vesz.”

A Veolia – MaTáSzSz tagságának köszönhetően – közreműködik a szektort érintő jogszabályok előkészítésében és fejlesztésében is. A MaTáSzSz tagság további előnyeiről, valamint a szövetség és a Veolia távhőszolgáltatásban történő szerepvállalásáról is részletesebben olvashat az interjúban, amelynek teljes változata az alábbi linken érhető el.