Felavatták a Nevetnikék Alapítvány új épületét, melyhez a Veolia Magyarország is támogatását adta

Az esemény során az alapítvány köszönetét fejezte ki a szervezeteknek és az egyéni támogatóknak, hogy felajánlásaikkal pár hónap leforgása alatt újra otthonra lelhettek.

Október első hétvégjén avatták fel a beteg, rászoruló gyerekek lelki, testi és szellemi fejlődését segítő Nevetnikék Alapítvány új épületét, amely felújítását és megvásárlását a Veolia Magyarország is pénzadománnyal támogatta. Az esemény során az alapítvány köszönetét fejezte ki a szervezeteknek és az egyéni támogatóknak, hogy felajánlásaikkal pár hónap leforgása alatt újra otthonra lelhettek, valamint egy korszerűbb képzőközpontot és játékműhelyt hozhattak létre.

 

Kutatások alapján sajnálatos módon folyamatosan növekszik az értelmi fogyatékossággal, mozgáskorlátozottsággal, beszédhibával, autizmussal, vaksággal, siketséggel vagy mentális problémákkal küzdő, kórházban ápolt gyerekek száma. A korlátozott képességű kiskorúak sajnos már életük kezdetén hátrányból indulnak, a négy fehér fal közé bezárva töltik mindennapjaikat, nem tudnak közösségben játszani és megfelelő oktatásban sem részesülnek.

A Nevetnikék Alapítvány minden nap azért dolgozik, hogy az egészségügyi intézményekben kezelés alatt álló vagy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek testi, lelki állapota és szellemi képessége fejlődjön, gyógyulási folyamatuk felgyorsuljon és életminőségük javuljon. Elsősorban művészi eszközöket (bábozás, zenélés, bűvészkedés) alkalmaznak, illetve képzési, oktatási, rehabilitációs, terápiás, rekreációs foglalkozásokat szerveznek és koordinálnak az egész ország területén.

„Bármilyen krónikus betegségben szenvedő, baleset folytán kórházi kezelésre, vagy rehabilitációra szoruló gyerekkel foglalkozunk 0-18 éves kor között. De akár csak az ambulancián várakozó gyerekek közérzetének javítása is idetartozik. Célunk, hogy minden nap, minden kórházi osztályon legyen valamilyen foglalkozás a beteg gyerekeke részére.” – mondta Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány elnöke.

A 13 év eredményei között többek között kiemelhető, hogy az alapítvány munkatársai és csatlakozó önkéntesek több ezer kiskorúnak nyújtottak támaszt, a pécsi, kaposvári, szigetvári és a dombóvári gyermekosztályokat pedig mesefalfestéssel, interaktív játékokkal segítették.

Az értékteremtő munka ellenére, a kórházi átszervezések miatt az intézmény önkéntes képző és egyben játékműhelyként működő helyszíne megszűnt. A folytatás megoldására valódi összefogással, több ezer adományozó magánszemély segítségének köszönhetően 27 millió forint gyűlt össze a Pécsi Gyermekklinikával szemben található ház megvásárlásához. Az összeg azonban nem bizonyult elegendőnek az épület teljes átvételéhez és felújításához, ezért a régióban tevékenykedő szervezetek támogatása jelenthetett további lehetőséget. A Veolia Magyarország csoportjához tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. 1.000.000 Ft-ot adományozott a Nevetnikék Alapítványnak.

A felajánlásoknak köszönhetően az alapítvány sikeresen megvásárolta az épületet és nagy részét helyreállította. Az új, korszerű képzőközpont és játékműhely felavatását október 1-jén tartották, amelyre az alapítvány meghívta az összes támogató vállalatot és egyéni adományozót, így a Veoliát is. Az eseményen az alapítvány elnöke, Kőműves Glória köszönetét fejezte ki a támogatásokért, további terveikkel kapcsolatban pedig elmondta:

„A COVID járvány miatt sajnos néhány projektünk félbeszakadt, ezért először szeretnénk befejezni a már megkezdett munkáinkat, így például a mesefal festését a szigetvári és a kaposvári kórházban. Folytatni szeretnénk az új önkéntesek toborzását és képzését is, amit szintén nehezített a pandémia.”

Az alapítvány munkájának támogatására önkéntes segítők jelentkezését folyamatosan várják:

„Az érdeklődők megkeresését bemutatkozással együtt elsősorban e-mailben várjuk az info@nevetnikék.hu címen. Jelentkezést követően felvesszük velük a kapcsolatot, eljöhetnek egy-egy foglalkozásra és eldönthetik, hogy melyik tevékenységünkhöz tudnának csatlakozni. Semmiféle előképzettség vagy szakmai háttér nem szükséges, csak az empátia, a gyerekek szeretete és az elköteleződés.” – foglalta össze Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány elnöke.