Gyereknapi kívánságot teljesített a Pannon Hőerőmű

A Karolina-külfejtést nézhette meg a gyermeknap alkalmából hirdetett felhívás nyertese.

Különleges kérést teljesített a bama.hu és a Pannon Hőerőmű. A híroldal szerkesztősége gyermeknap alkalmából hirdetett felhívására az ötéves Mácsár András kérését küldte el édesanyja, mégpedig azt, hogy a kisfiú közelebbről is megismerhesse a Karolina-külfejtést.

Rajnai-Zsíros Krisztina írása az alkalomról a bama.hu-n jelent meg.

Az építési terület nem épp az a hely, ahol a gyerekeket szívesen látják, hiszen kíváncsiságuk miatt bármikor baleset érheti őket, azonban a kisfiúk számára pont az a legvonzóbb terület, ahol a nagy munkagépek dolgoznak. Az ötéves Mácsár Andrásnak az volt a kérése, hogy a Karolina-külfejtést közelebbről megnézhesse.

Mint édesanyja írta nekünk: „amikor a Mecsek azon részén kirándulunk, főleg a Flóra pihenőnél, a külfejtés a lényeg. Andrisnak, mint sok más 5 évesnek, érdekesek a munkagépek, de azok mellett magára a külfejtésre is kíváncsi”.

Már e sorok olvasásakor is tudtuk, hogy ez egy olyan élmény lesz, ami nem csak a kisfiúnak fog örömet okozni, hanem nekünk is, akik megvalósítjuk a kívánságot. Egy bányaterületre ugyanis még a sajtó munkatársai is nehezen jutnak be.

A Pannon Hőerőmű Zrt.-hez továbbítottuk a kívánságot, akik azonnal reagáltak, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett örömmel teljesítik a fiú álmát. Tegnap reggel dr. Riedl István felelős műszaki vezető fogadta Andrást és édesapját.

Andris megszeppenve mondta, szeretné megnézni, hogy dolgoznak a munkagépek. A védőfelszerelést mindannyian felvettük, és mielőtt beléptünk volna a bányaterületre, Riedl István elmondta Andrásnak, hol is vagyunk és mire kell figyelni.

A bányaüzem területén található nagy szintkülönbségek miatt együtt közlekedtünk mindenhova, és a rézsü peremvonalát, valamint a munkagépeket működés közben nem közelítettük meg, de a dolgozók meglepték Andrást azzal, hogy az egyik markolóba beülhetett, miközben pár fordulatot tett a jármű.

– A bányában négy évtizeden keresztül folyt a szén kitermelése, amelynek következtében képződött itt egy hatalmas gödör. Mivel azonban ez nem illett a környezetbe, táj­rendezésre volt szükség. Ezt a tevékenységet végezzük itt. Fentről, a Flóra pihenőből játék­autónak tűnnek az itt dolgozó munkagépek, de most láthatod majd, mekkorák ezek valójában – mondta a műszaki vezető a kisiúnak, aki megilletődve figyelte a teherautókat, markolókat, kotrógépeket. András a látogatás után pedig néhány széndarabot is hazavihetett. Mint azt az édesanya, Schmidt Dóra Anna később elmondta, hazaérve a fia nagyon sokat mesélt a délelőttről, látszott, hogy óriási élmény volt számára.