Idén huszadik alkalommal adták át Pécsen a Tüke-díjat

A Veolia csoport tagjának, a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek a támogatásával megvalósult jubiláló rendezvényen a megszokott kategóriákon túl idén 10 emlékérmet is átadtak.

A pécsi polgárok január 21-én ismét átvehették a Tüke-díjat. Az elismerésben olyan tehetséges, szakmailag és erkölcsileg hiteles emberek részesülhetnek, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Pécs fejlődéséhez. A Veolia csoport tagjának, a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek a támogatásával megvalósult jubiláló rendezvényen a megszokott kategóriákon túl idén 10 emlékérmet is átadtak. A vállalat azért vált a rendezvény főtámogatójává, mert kiemelt fontosságú ügynek tartja székhelyének további felvirágoztatását.

Idén ünnepli két évtizedes fennállását a Tüke Alapítvány, mely 2004 óta minden évben január 21-én adja át a mára pécsi hagyománnyá váló díját. 1780-ban ugyanis ezen a napon állította ki Mária Terézia azt a levelet, amellyel Pécset szabad királyi városi rangra emelte. Az évek során a rendezők úgy látták, hogy a kezdeményezés túlnőtt a keretein, ezért az eredeti elismerés mellett ifjúsági és civil szervezet kategóriával is bővítették a díjak listáját.

A díjat alapvetően azzal a céllal hozták létre, hogy ezzel is kifejezzék tiszteletüket és megbecsülésüket azok felé, akik a városért és annak pozitív megítéléséért tesznek a mindennapjaik részeként. A Tüke Alapítvány fontosnak tartja, hogy ne csak a szakmai teljesítményt értékeljék, hanem az erkölcsös magatartást is. A díjazottak erkölcsi példával járnak elöl, és saját életükkel mutatnak példát a városlakóknak.

A pécsieknek idén is lehetőségük volt arra, hogy jelölteket állítsanak a kurátorok elé postai úton és e-mail-címen egyaránt. Ezt követően az alapítók és a korábbi díjazottak döntöttek az idei év nyerteseiről.

Habsburg-Lothringen Eilika

Az átadót a pécsi székesegyházban misével kezdték, majd Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Halmos Gábor alapító kurátor jelentette be a díjazottakat, majd Habsburg-Lothringen Eilika, oldenburgi hercegnő és Kerényi János adta át az elismeréseket.

Kertész Attila

A Tüke-díjat Kertész Attila Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnöke kapta felkészültsége, pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata és a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt. Idén a civil szervezetnek járó díjat rendhagyó módon ketten, a 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezete vehették át.

Dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke

Az ifjúsági kategória díjazottja Gráber Kristóf lett, aki elősegítette a kőműves szakma társadalmi elismertségének növelését, és a 2022-es Szakma Sztár Fesztivál országos versenyen elért első helyezésével képviselte Pécs városát.

Gráber Kristóf

A jubileumra való tekintettel idén az eddig megszokott kategóriákon túl 10 Tüke Emlékérmet is átadtak az arra érdemes pécsi polgároknak:

  • Angela nővér, karmelita szerzetes
  • Bíró László tábori püspök
  • Ferling József kreatív kommunikációs szakember
  • Dr. Figler Mária professzor emerita
  • Garami József labdarúgó mesteredző, szakedző
  • Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna kutató orvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja
  • Lovász Lázár olimpiai bronzérmes atléta, kalapácsvető
  • Dr. Nagy Gábor honvéd orvos ezredes, hadtörténész
  • Nagy Sándor, Pécs közművelődésének meghatározó alakja
  • Szilágyi Omer főtörzsőrmester, közrendvédelmi szolgálatirányító parancsnok

A továbbiakban a Dóm Kőtárban folytatódott a rendezvény, ahol a résztvevők meghallgathatták a teljes laudációkat. A rendezvény a VoiSingers előadásával zárult.

„A pécsi erőműnél mi is a városért dolgozunk, a közösség szerves részeként fontos számunkra, hogy elismerjük a helyi sikereket és azokat, akik szintén sokat tesznek Pécs hírnevének öregbítéséért” – nyilatkozta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója annak kapcsán, hogy miért tartja fontosnak az elismerés támogatását.

A Tüke-díj a Citrom utcai Tüke díszkút eozinból készült kicsinyített másolata, amit Fürtös György szobrászművész készített, az emlékérem pedig Krassói Száva keramikus munkája. Mindegyik díj a Zsolnai Manufaktúra terméke.