Igényre és feladatra szabott szennyvíztisztítási megoldások: az MBBR technológia

A Veolia több nagynevű gyártó szennyvíztisztító rendszerének telepítését és bővítését végezte az MBBR eljárással, amely a leghatékonyabb és legbiztonságosabb technológiák közé tartozik.

A Veolia a szennyvíztisztító megoldások terén az innovatív és fejlődésorientált rendszerek elkötelezett híve, az alkalmazott technológiákat pedig minden esetben az egyedi igényekhez igazítja. Ennek megfelelően MBBR technológiát is alkalmaz, amelynek ismérvei a hatékonyság, egyszerűség és biztonságosság a piacon elérhető szennyvíztisztító berendezések között. A vállalat több nagynevű gyártó szennyvíztisztító rendszerének telepítését és bővítését végezte az évek során, főként üdítőital-gyártó cégekkel működött együtt.

Az élenjáró módszereken túl a Veolia tevékenysége során törekszik a fenntarthatóságra és a körforgásos gazdasági modell megvalósítására, ezért olyan eszközöket és műszaki megoldásokat használ, amelyek elősegítik ezt a célkitűzést. A fenntarthatósági megfontolás a szennyvízkezelési eljárásokban is nagy hangsúlyt kap: az alkalmazott technikák által például az ipari szennyvíz tisztítása során a kiszűrt iszap biomasszaként történő újrafelhasználása is lehetővé válik.

A biológiai szennyvíztisztítás tervezése és kivitelezése során a Veolia számos, többek között saját és szabadalmaztatott technológiával áll megrendelői szolgálatára. A vállalat a projektek megvalósításának folyamatában nem egy-egy technológiához ragaszkodik, hanem minden esetben az igényekre szabott, megfelelő technológiát választja és javasolja a partnerei számára. Mind beruházási, mind üzemeltetési szempontból a legkedvezőbb megoldást biztosítja, hiszen nemcsak a megvalósítást vállalja, hanem a vállalat által kivitelezett ipari víz-, és szennyvízkezelő rendszerek karbantartási feladatainak elvégzését, sőt a teljes körű üzemeltetést is, amelyre technológiai garanciát is vállal.

A mozgóágyas fixfilmes technológia, amelynek angol rövidítése MBBR, a biológiai szennyvíztisztítási eljárások között speciálisnak tekinthető az egyébként is sokrétű és egyedi igényekre szabott technológiai megoldások között. Az MBBR technológia úttörője és azóta is legnagyobb tudásbázist felhalmozott képviselője az Anox Kaldnes nevű svéd cég, amely 2007 óta a Veolia cégcsoport része. A cégcsoporton belüli tudástranszfer révén a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. is aktívan alkalmazza és alkalmazta ezt a módszert ipari szennyvíz tisztítására.

A műanyag korongok apró mélyedéseket tartalmaznak, amelyekben a szerves anyagok lebontásáért felelős mikrobák rejlenek biofilmet képezve. A korongokat folyamatosan lebegésben tartják keveréssel, levegőztetéssel. A tisztított vízzel nem a teljes biomassza lép ki, hanem csak a feleslegként keletkezett biomassza, amely egy jóval kisebb iszaptömeget jelent. Ha pedig felesleg, azt már nem szükséges visszavezetni a folyamat elejére recirkuláció útján, mint ahogyan az a szokásos eleveniszapos szennyvíztisztító telepeken történik. Részben mindezek miatt a kezelt vízről nem hagyományos ülepítővel, hanem egy kis alapterület-igényű és rendszerint gépházban elhelyezett, úgynevezett flotálóberendezéssel választják le az iszapot.

A fentiekből következően az MBBR technológiának számos előnye van:

  • az aktív biomassza kimosódásától nem kell tartani, a rendszer üzembiztonsága magas, az aktív biomassza ülepedési képességére nem kell ügyelni, az iszap fizikai tulajdonságai érdektelenek, a flotálóberendezés mindenképp megbirkózik vele, így az üzemeltetés egyszerűbb.
  • kisebb helyigény,
  • az aktív biomassza kimosódásától nem kell tartani, a rendszer üzembiztonsága magas,
  • az aktív biomassza ülepedési képességére nem kell ügyelni, az iszap fizikai tulajdonságai érdektelenek, a flotálóberendezés mindenképp megbirkózik vele, így az üzemeltetés egyszerűbb.

Az MBBR technológia előnyei leginkább az ingadozó összetételű és ingadozó terhelésű ipari szennyvizek kezelésében mutatkoznak meg.

A Veolia eddig elsősorban üdítőital-gyártóknak épített MBBR technológiával szennyvíztisztító telepet: a MÁRKA Üdítőgyártó Kft. felsőlajosi gyárában három fejlesztés is sikeresen lezajlott, továbbá a két cég az üzem fejlődése és fejlesztése során már közel négy éve együttműködik. A társaság emellett a Hell Energy Kft.-nek szintén két ütemben bővítette a szennyvíztisztító telepét, valamint külön előkezelőt is építtetett a tejeskávé előállításából keletkező szennyvizek tisztítására.  Harmadik üdítőgyártó ügyfelének, a Maspex-Olympos gyárnak új szennyvíztisztító telepét is ezzel a technológiával valósították meg.