Ismét megkérdeztük, mit gondolunk a környezet védelméről

Az új Ökológiai Barométerből kiderül, hogy a lakosság 89%-a szerint kétségtelen, hogy klímaváltozással nézünk szembe

Több mint negyven éve, egészen pontosan 1972-ben nyilvánították június 5-ét Környezetvédelmi világnappá. Ennek alkalmából osztjuk meg a Veolia legújabb kutatásának eredményeit, amely átfogó képet ad arról, hogy a világ különböző pontján élő emberek hogyan vélekednek a klímaváltozás és a környezetvédelem sürgető kérdéseiről. A barométer szerint a lakosság döntő többsége jelentős kockázatokat lát a jövőre vonatkozóan, ugyanakkor hajlandó lenne változtatni szokásain a közös felelősség jegyében.

A Veolia az Elabe tanácsadó és kutató céggel együttműködve 2022-ben készítette el első ökológiai átalakulás barométerét, és a tervek szerint kétévente megismétli a reprezentatív mintán végzett felmérést. A kutatásban idén több mint 29 500 fő vett részt 5 kontinens 26 országából, amelyek demográfiai súlyuk, ÜHG-kibocsátásuk, valamint az ökológiai, politikai és kulturális sokszínűségük alapján kerültek a mintába annak érdekében, hogy a felmérés minél valósabb képet nyújthasson a világ véleményéről.

Mit gondolunk az ökológiai átalakulásról?

A friss kutatás szerint a világ lakosságának 89%-a szerint a klímaváltozás ténye nem vitatható többé. Magyarország még az igen magas világátlagot is meghaladja, ugyanis a hazai megkérdezettek nem kevesebb, mint 97%-a szerint kétségtelen, hogy klímaváltozással kell szembenéznie a Föld lakosainak.  Ez az eredmény azt támasztja alá, hogy Brazíliával egyetemben mi vagyunk a legbiztosabbak a kérdést illetően.

Ráadásul a felmérésből az is kiderül, hogy hazánk azon országok sorát erősíti, amelyek a leginkább tartanak a jelenség negatív következményeitől. Itthon a válaszadók 71%-a vélte úgy, hogy jelentősen ki van szolgáltatva az éghajlatváltozással vagy a környezetszennyezéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatoknak. Kiemelkedően magas azon válaszadók aránya is, akik úgy vélik, hogy a jelenség közvetlen fenyegetést jelent a világ legszegényebb rétegei számára.

Sajnos a számok azt is tükrözik, hogy a lakosság nem csak itthon, ám az egész világon inkább pesszimista abban a tekintetben, hogy vajon a Föld jövőjének alakulására lehet-e még hatásunk. A felmérésben részt vevő válaszadók csupán 55%-a véli még így, Magyarországon ez az arány még kevesebb, mindössze 40%-ot tett ki.

Sosem késő cselekedni!

Cselekedni sosem késő. Ezt alátámasztja az is, hogy a felmérés erre vonatkozó válaszai alapján az emberek jelentős része hajlandó változtatni a szokásain. A világon 10-ből 8 ember kész lenne többet fizetni helyben megtermelt, SRF- vagy biomassza-alapú energiáért. A populáció 79%-a fogyasztana olyan mezőgazdaságból származó élelmiszereket, amely újrahasznosított vízzel csökkenti a vízfelhasználását, ezzel védve a mezőgazdaság és az országuk vízkészletét. Ráadásul arányuk 10%-kal nőtt is tavaly óta. Sőt, a lakosság 66%-a fogyasztana megtisztított, újrahasznosított szennyvizet is annak érdekében, hogy csökkentse a vízhiány kockázatát, a 2022-es felmérés óta az ő arányuk is nőtt 13%-kal.

A világ népességének 84%-a fizetne többet a vízért a mikroszennyezések megszűrése és az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében. Az emberek 81%-a pedig a zöldségekért és gyümölcsökért is hajlandó lenne többet áldozni, ha ezzel hozzájárulhatna a mezőgazdasági területeink megtisztításához és védelméhez. Sőt, a lakosság 80%-a többet fizetne az elektromos és elektronikus készülékekért is, ha azok újrahasznosított anyagokból készülnek, és ezzel segíthetik a ritka fémek kitermelése által okozott szennyezés csökkentését.

Ráadásul a világ lakosságának 66%-a, a magyarországi megkérdezettek 73%-a biztos abban, hogy a tétlenség több költséget ró az emberiségre, mint az ökológiai átalakulás érdekében tett lépések.

A Környezetvédelmi világnap emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak van szerepe a klímaváltozás elleni harcban, a változásért mindenki felelősséggel tartozik. A Veoliánál továbbra is elkötelezettek maradunk a körforgásos gazdasági modell megvalósítása mellett, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy bolygónkat és erőforrásait megóvjuk a jövő generációi számára.

Az idei Ökológiai Barométer eredményei csak megerősítenek minket abban a célkitűzésünkben, hogy folytatnunk kell az ökológiai átalakulásért tett lépéseinket, hogy végre optimistán tekinthessünk a jövőnk felé.