Jó úton a karbonsemleges működés felé a Szegedi Vízmű

Napelemes rendszert építenek ki a vállalat kilenc telephelyén.

A Veolia csoporthoz tartozó Szegedi Vízmű Zrt. évek óta fejleszti a fenntartható energiatermelését annak érdekében, hogy az összes energiafelhasználásának minél nagyobb részét tudja fedezni megújuló forrásokból, ennek érdekében korábban többek között hőszivattyús fűtési rendszereket is telepítettek. 2022-ben a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 55%-ra növekedett a vízmű megújulóenergia-felhasználásának aránya, és a bővítéseket az idei évben is folytatják.

A vízmű már korábban is komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a nap energiáját munkára fogja. A Kátay utcai telephely műhelyének tetejére tavaly 125 darab napelemből álló rendszert szereltek fel, amely 2022. szeptember 9. óta működik. Az 50 kW teljesítményű háztartási méretű kiserőmű jelentős részben képes biztosítani a telep áramellátását, és képes a hálózatba juttatva más telephelyek számára is biztosítani villamos energiát.

A tavalyi bővítéseket követően idén további 9 háztartási méretű kiserőművet telepítenek az önkormányzattal együttműködve, amelynek a munkálatai már elkezdődtek. A Szeged városa által kiírt közbeszerzés során kiválasztott kivitelezővel az Önkormányzat köt szerződést, a területet és a helyszínt a Szegedi Vízmű Zrt. biztosítja.

A tervezett telepítéseket május közepéig az összes helyszínen be kell fejezni. A kivitelező egyszerre 2 telephelyen végzi a munkálatokat. Elsőként az 5. számú Vízműnél és a Rókusi átemelőn kezdték meg a munkálatokat, ezt követően az Északi vízmű és a Nyugati átemelő következett, majd a 4. számú vízmű és az Újszegedi átemelő, a 3. számú vízmű és a Dél-Újszegedi átemelő kerül sorra, végül pedig a Sziksósi vízműnél fejezik be a projektet.

A 3. számú vízműnél a tetőre és a földre, a Sziksós Vízmű esetében kizárólag a földre, míg a többi vízműnél a tetőre telepítik a napelemes paneleket. A háztartási kiserőművek mérete 50 kW, és a termelt áramot elsősorban a Szegedi Vízmű saját telepjeinek villamosenergia-ellátására használják fel, a többletenergiát pedig a saját mérlegkörön belül lévő telepeken hasznosítják. A napelemek által megtermelt villamos energiával számottevően csökkenthető a vásárolt villamos energia mennyisége, amellyel a vállalat költségmegtakarítást érhet el.

„2018-ban társaságunk 9 millió kilowattóra elektromos áramot volt kénytelen vásárolni, tavaly ez a szám már csak 4 millió 460 ezer kilowattóra volt, a jelenlegi fejlesztéseknek köszönhetően pedig év végére 4 millió kilowattóra alá is csökkenhet a külső forrásból származó, vásárolt energiaigényünk” – mondta Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A társaságnál már több mint 10 éve a mindennapi gyakorlat része a megújuló energiák hasznosítása, ezzel élen jár a környezetvédelmi és környezethatékonysági fejlesztésekben. A napelemek beüzemelését követően idén meghaladja a 61%-ot Szegedi Vízmű energiamixének zöldenergia-aránya, 2024-ben előreláthatóan ez a szám 68% fölé fog emelkedni, lépésről lépésre közelítve a teljes karbonsemlegességhez.