Legeltetéssel az energiahatékonyságért és biodiverzitásért

A Veolia birkák legeltetésével tesz az energiahatékonyságért és a helyi erőforrások felhasználásáért. A környezetvédelmi világnap célkitűzéseihez kapcsolódva 13 telephelyet érintő biodiverzitási program keretében a szakolyi erőmű területén veszi igénybe a birkák segítségét.

Legeltetéssel az energiahatékonyságért és biodiverzitásért

Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot, amelynek fő célja a fenntartható fejlődés érdekében tett cselekvések ösztönzése és a környezetszennyezés megelőzése. A Veolia kiemelt küldetésének tekinti ezen célok megvalósulását, ezért a biodiverzitási programjának keretében lépéseket tesz az energiahatékonyság növelésére és a helyi erőforrások széles körben való felhasználására is. A társaság 13 telephelyén részletes akcióterv kerül kidolgozásra, amely a szakolyi erőmű területén magában foglalja a birkákkal történő legeltetést is.

Bolygónk ökoszisztémája és a környezet megóvása kiemelt szereppel bír napjainkban, a természetvédelmi törekvések meghatározó eleme a különböző erőforrások tudatos használata, illetve a biodiverzitás védelme.

A Veolia Energia Magyarország igyekszik olyan megoldásokat alkalmazni, amelyekkel optimalizálható a különböző erőforrások felhasználása, valamint a biológiai sokféleség megóvása érdekében 2021-ben csatlakozott a francia anyavállalat környezetvédelmi programjához is, amelynek célja a társaság telephelyeit körülvevő, valamint az azokhoz kapcsolódó tágabb környezet biodiverzitásának védelme és erősítése. A program során táj- és természetvédelmi szakértők megvizsgálják a telephelyek környezeti- és biodiverzitás lábnyomát annak érdekében, hogy átfogó képet kapjanak a működési terület élővilágáról, jelenlegi ökológiai állapotáról, majd következő lépésként egy részletes akcióterv kerül kidolgozásra a helyszíni igényekhez szabva.

Az energiahatékonysági megfontolások a kerti munkálatok esetében is előtérbe kerülnek a tavasz végi és nyári időszak beköszöntével, hiszen a zöldülő tájak és a füves legelők ilyenkor igénylik a folyamatos karbantartást. Jellemzően fűnyírással és géphasználattal valósul meg ez a munka, azonban a kíméletes energiafogyasztás szem előtt tartásával redukálható ezen tevékenységek száma, és kombinálható opcionális megoldásokkal, például állatok segítségének igénybevételével.

A Veolia biodiverzitási akcióterve magában foglalja bizonyos területek birkákkal történő legeltetését is: a tervezettek szerint a DBM Zrt. egyes területein, mintegy 3-4 hektáron az eddigi fűnyírást 300 juh „munkája” váltja majd fel. Az állatokat egy helybéli állattartó biztosítja a szakolyi erőmű számára.

 A cégcsoport a különböző környezetvédelmi kezdeményezések mellett a működése során is a zöld és fenntartható eljárások erősítését célozza, több erőművében is biomassza alapú energeiatermelés zajlik. A biomassza a megújuló energiaforrások remek alternatívája, fosszilis tüzelőanyagokhoz viszonyítva alacsonyabb a károsanyag-tartalma, ráadásul a hulladék újrafeldolgozását és-felhasználását is elősegíti.

A Veolia csoporthoz tartozó DBM Zrt. szakolyi telephelyén üzemel Magyarország 4. legnagyobb, tisztán biomassza alapú erőműve, amely faapríték és fűrészüzemi melléktermékek eltüzelésével állít elő villamosenergiát. Az erőműben évente mintegy 140 000 tonna faaprítékot tüzelnek el, az így megtermelt évi 20 MWe villamos energiát – amely 50 ezer lakás ellátását tudja biztosítani - pedig az országos villamosenergia-hálózatba táplálják be.