Megújuló energia és távhőszolgáltatóként indul újra a Vértesi Erőmű

A világ egyik vezető vállalata, a Valmet korszerűsíti a kazánokat

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalatával, a finn Valmet-tel szerződött a Vértesi Erőmű kazánjainak felújítására. A jelenleg üzemszüneti állapotban lévő erőmű kazánjainak korszerűsítése 2024-ben fejeződik be, és a tervek szerint az áram- és távhőszolgáltatás még abban az évben vegyes tüzelésű, zömmel biomassza felhasználásával újraindul. A Vértesi Erőmű eszközeinek felújítása és korszerűsítése várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot.

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. idén szeptemberben vette át az akkor még MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt. eszközparkját. A Vértesi Erőmű oroszlányi telephelye Magyarország 5. legnagyobb szén- és biomasszatüzelésű erőművének számít, amely 2015. december 31-től szünetelteti működését az akkor életbe lépett, a korábbinál szigorúbb környezetvédelmi szabályok miatt. Az Oroszlányban található erőmű a tulajdonosok mostani beruházásának köszönhetően teljesíteni fogja a környezetvédelmi előírásokat, és a tervek szerint a következő 15 hónap alatt megvalósul a több mint 10 milliárd forint értékű korszerűsítés, illetve az újraindulásra történő felkészülés.

A Vértesi Erőmű korábban fluidágyas tüzelésű 1-es és 2-es kazánjainak felújítása egy modernebb fluidágyas biomasszatüzelésű rendszerrel 2024 1. és 2. negyedévében fejeződik be. Az erőmű mindkét kazánjával mind az oroszlányi, mind a bokodi távhőigényt ki tudják majd szolgálni, valamint több mint 600 GWh villamos energiát is értékesítenek majd. Az erőmű ellátásához szükséges biomassza tüzelőanyagot a vállalat (erdészeti és fűrészipari melléktermékek, mezőgazdasági melléktermékek) elsősorban Oroszlány környezetében található régiókból kívánja beszerezni, de szükség esetén az ország távolabbi részeiből is fogad majd tüzelőanyagot.

A CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a Vértesi Erőmű kazánjainak korszerűsítésére a több mint 200 éves tapasztalattal rendelkező finn Valmet vállalattal szerződött, amely a világ egyik vezető cégcsoportja a cellulóz, papír és energiaiparban használt technológiák fejlesztésében, valamint karbantartást és alkatrészellátást biztosít erőművek számára. A finn vállalat számos magyar referenciamunkával rendelkezik, többek között a Valmet jogelődje újította fel a pécsi erőmű 10-es számú kazánját, valamint a Veolia csoport más érdekeltségeinek több kazánját is.

oroszlányi erőmű - csoportkép

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Vállalatunk környezettudatos megoldásokat kíván alkalmazni minden érdekeltségében, amely hosszútávon nyújt megoldást az iparág fenntarthatóságára. A meglévő, korábban széntüzelésű erőműveinket is fokozatosan átállítottuk környezetbarátabb, fenntartható tüzelőanyagbázisra. Újraindulása után a Vértesi Erőmű a tervek szerint több mint 600 GWh megújuló villamosenergiát állít elő, ami a mai magyar villamosenergia felhasználás mintegy 1,5 százalékát teszi ki.

Az erőmű újraindítása új munkahelyeket is teremt, a munkaerő toborzás 2023 tavaszán indul, amely kiegészül szakmai képzéssel is, hogy hosszú távon biztosítani tudják a szakképzett munkaerőt. A Vértesi Erőmű várhatóan közel 300 főt foglalkoztat majd már 2024 év elején.