Minőség a határ menti folyókon

A Veolia csoporthoz tartozó Szegedi Vízmű Zrt. is részt vett a Körös, Maros és Tisza folyók ökológiai állapotának javítását célzó programban.

A Szegedi Vízmű Zrt. az Aradi Vízművek Rt. (Compania de Apă Arad), valamint Algyő Nagyközség Önkormányzata partnerségben valósította meg az Interreg V-A Románia Magyarország Regionális Együttműködési Program által támogatást nyert projektjét. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt Szegedi Vízmű Zrt. rendezte. 

Sikeresen lezárult a „Minőség irányítási fejlesztés a határ menti folyókon” – Interreg V-A Románia Magyarország Európai Regionális Együttműködési Program, melynek célja a Körös, Maros és Tisza folyók ökológiai állapotának javítása volt a partnerek által üzemeltetett szennyvíztisztító telepek technológiai fejlesztésével. A projekt a Szegedi Vízmű Zrt., az Aradi Vízművek Rt. (Compania de Apă Arad), valamint Algyő Nagyközség Önkormányzatának együttműködésével valósult meg. A fejlesztés 2018. december 1-én kezdődött és az ünnepélyes zárására 2023. november 29-én került sor Szegeden a Veolia csoporthoz tartozó Szegedi Vízmű Zrt. szervezésében.

A rendezvényen résztvevők megismerkedhettek az együttműködés részleteivel, menetével és eredményeivel. A korszerűsítéseknek köszönhetően biztosították a telepek hatékonyabb üzemeltetési, energetikai és a technológiai működését, ezáltal a kezelt és a folyókba kibocsájtott szennyvizek minősége is javult. A fejlesztés négy Arad megyei, illetve a szegedi és az algyői telepeket érintette.

A több mint négymillió euró összegű megvalósításhoz a projekt több támogatásban is részesült. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2.549.744,47 euróval, a Hazai társfinanszírozás (Nemzeti Forrás) 96.642,94 euróval, a Román állami társfinanszírozás 264.244,35 euróval járult hozzá.

A projekt elsődleges célja a pályázatban részt vevő országok folyóinak vízminőség-javítása volt, de a partnerekkel technológiában és energetikában is hatalmas mértékű fejlődést értek el. A határon átnyúló közös törekvés a környezet- és természetvédelem egyik jó példáját mutatta meg.