Működésbe állt az első korszerűsített kazán az ajkai erőműben

Tavasszal újabb blokk rekonstrukciójával folytatódik a kazánpark modernizálása
PDF
Működésbe állt az első korszerűsített kazán az ajkai erőműben (791.39 KB)

 

Tavasszal újabb blokk rekonstrukciójával folytatódik a kazánpark modernizálása


Befejeződött az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának a korszerűsítése, amely hivatalosan február 17-én kezdte meg próbaüzemét. A kazán felújítása az ajkai erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye, így a mostani és a továbbiakban tervezett kazánfelújítások révén 2020 végére várhatóan teljesen megszűnik a kazánok okozta pernyekibocsátás Ajkán.


Eddigi legfontosabb mérföldkövéhez érkezett az ajkai erőmű korszerűsítési programja a létesítmény 10-es számú kazánjának modernizálásával. Miután a teljes felújításon átesett energiatermelő egység január 20-án megkapta az ún. próbaüzemi engedélyt, a szükséges ellenőrzések lefolytatását követően lehetővé vált a kazán munkavédelmi üzembehelyezése. Ezt követően kezdődtek meg a melegüzemi próbák is, február 17-étől pedig maximális teljesítményszinten zajlik a kazán próbaüzeme.
Az erőmű 10-es kazánjának felújítása 2019 őszén indult el a Bakonyi Erőmű Zrt. csaknem hatmilliárd forint összegű beruházássorozatának a részeként. Impozáns adatok árulkodnak a rekonstrukció volumenéről: a kazánból kibontott 120 tonna acél helyére 150 tonna acélt építettek be a szakemberek. A szereléshez 15 kilométernyi villamos-és irányítástechnikai vezeték kiépítésére volt szükség, valamint mintegy 1300 m2 hőszigetelés és lemezburkolat készült el. A projekt legintenzívebb szakaszában esetenként 110 fő dolgozott egyidejűleg a korszerűsítésen.


„A február 17-től maximális terhelés mellett zajló próbaüzem elindításával az erőmű átvételekor tett vállalásaink egyik legfontosabb állomását teljesítettük. A korábbi korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma, de a létesítmény környezetterhelésének további mérsékléséhez elengedhetetlen a kazánpark rekonstrukciója. Mindez megerősített minket abban, hogy a modernizációs programot a megkezdett folyamatok mentén kell folytatnunk, a korszerűsítést követően pedig a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett tudnak majd működni” – mondta el Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.


Az ajkai erőmű korszerűsítési munkálatai 2018 tavaszán kezdődtek meg. Ennek részeként először a létesítmény kéményeit tisztították meg, a következő lépés pedig a szóban forgó 10-es kazán modernizálása volt. 2020 májusában a felújítás a 12-es kazánnal folytatódik, ami az őszi fűtési szezonban már megújult formában fog az ajkai lakosság rendelkezésére állni. A kazán-modernizálási fázis befejezését követően 2020 végére várhatóan teljesen megszűnik a kazánok okozta pernyekibocsátás Ajkán, és az erőmű sokkal kedvezőbb környezetvédelmi mutatók mentén fogja az itt lakók távhőigényét kiszolgálni, illetve a villamos energiát termelni.


A korszerűsítéssel együtt a Bakonyi Erőmű Zrt. célja az is, hogy fokozatosan megszüntesse a szénfelhasználást az erőműben. Ennek megfelelően tovább növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza részarányát, valamint kis mennyiségben úgynevezett SRF tüzelőanyagot is hasznosítanak. Ez utóbbi felhasználásának mértéke jelenleg 5 százalékot tesz ki, az erre vonatkozó szakhatósági engedélynek megfelelően. Az SRF (Solid Recovered Fuel) olyan papírból és anyagában már nem
újrahasznosítható műanyagból álló keverék, ami szigorú bevizsgáláson és termékminősítési eljáráson esik át. Ennek a klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető tüzelőanyagnak a felhasználása Nyugat-Európában széles körben elfogadott, hiszen alkalmazásával, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett, jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó váltható ki. A széntüzelés kiváltása pedig tovább segíti az erőmű környezetvédelmi mutatóinak javítását is.