Révbe ért A tehetség esélyt érdemel mentorprogram

Jótékonysági aukciót rendeztek a Pintér Galéria és Aukciósházban A tehetség esélyt érdemel program 2022-es eseménysorozatának lezárásaként. A Veolia Waste Hungary Kft. támogatásával megvalósult kezdeményezés keretei között állami gondozott gyermekek kaptak lehetőséget arra, hogy festőművészekké válhassanak. A 2021-ben indult, egyéves program december 14-én ért a végéhez, a projekt során készült művek kiállításán. A bemutató egyben jótékonysági aukció is volt, melyen a kiválasztott tehetségek festményeire lehetett licitálni.

A gyermekek alkotásai

A tehetség esélyt érdemel elnevezésű projektnek már a neve is igen leíró: a program során állami gondozott gyermekeknek biztosítottak lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák képzőművészeti tehetségüket. A 2021-ben indult, egyéves időtávú karitatív kezdeményezés során négy kortárs festőművész a Bolyai Gyermekotthonokkal karöltve, az intézményeikben élő hátrányos helyzetű állami gondozott gyermekeknek nyújtott lehetőséget arra, hogy ecsetet ragadjanak és bepillantást nyerjenek a képzőművészet világába.

A kezdeményezésben a fenntarthatóság filozófiája is fontos szerepet kapott, a résztvevők a művészet nyelvén tanították a fiatalokat a felelős gondolkodásra, valamint a környezettudatosságra a szemétből műtárgy mottó segítségével. Ily módon a Veolia Waste környezetvédelmi törekvései nem pusztán üres szlogenek, hanem a gyakorlatban, egy hasznos és inspiráló program megvalósulásával öltöttek testet.

A résztvevő kortárs művészek név szerint Vészabó Noémi, Duhaj Péter, Nagy Boglárka és Hanyu Zsolt. A festők mindannyian eltérő stílusban alkotnak, így is biztosítva a projekt egyik célkitűzését, a változatosságot. A Bolyai Gyermekotthonok részéről a projektkoordinátor Hossala Tamás pedagógus.

A program elindulását egy féléves közös felkészítés előzte meg, ugyanis a gyermekvédelmi szakellátásba csak megfelelő alapokkal lehet civilként becsatlakozni. Hiszen a sok esetben súlyosan traumatizált állami gondozott gyermekek felé kiemelt figyelemmel és érzékenységgel kell fordulni, nehezebb megnyitni őket, habár ebben is segítséget nyújthat a művészet. Az önkéntes mentoroknak tehát egyúttal szinte pedagógusnak és pszichológusnak is kell lenniük.

Az előkészítést követően workshopokat tartottak a résztvevő intézményekben, melynek során az önként jelentkező 7-16 éves gyerekek számára rajzkészleteket biztosítottak, melyeket aztán meg is tarthattak. A foglalkozások során különféle feladatokat kellett teljesíteniük, melynek végeztével a festőművészek mint mentorok kiválasztották a legtehetségesebb alkotókat és a szárnyaik alá vették őket.

Ezt követően megkezdődhetett a közös munka. A mentorok a program legelején alternatív közös programokat is szerveztek, hogy jobban tudjanak kapcsolódni mentoráltjaikhoz, és kialakulhasson közöttük egy valódi bizalmi viszony.

A program során a festőművészek egy előre összeállított tematika mentén tanították a gyermekeket anyagismeretre, valamint rengeteg alkotótechnikára. A mentoráltak többek között megismerkedhetnek a szénrajzzal, ceruzarajzzal, akvarellel és olajfestészettel, változatos kreatív, asszociációs feladatokkal kombinálva. Egyes esetekben a festők látogattak el a gyermekekhez az intézményekbe, de olyan is előfordult, hogy őket vitték el saját műtermeikbe, hogy testközelből, autentikus módon is megismerkedhessenek a művészlét mindennapjaival.

Az egyéves program lezárásaként december 14-én 14:00 órakor egy kiállítást is tartottak a Pintér Galéria és Aukciósházban a fiatal tehetségek legjobb alkotásaiból, melyeket újrahasznosított, kinyílt gépkocsilégzsákokra festettek meg. Az egyszer már kinyílt légzsákokat ugyanis soha nem teszik vissza az autókba, még ha csak egy apró koccanás miatt is fújódtak fel, hiszen utána nem garantálható a biztonságosságuk. Így az egyébként jó adottságokkal rendelkező anyag egyéb célra történő újrafelhasználását is népszerűsíti e program.

A hátrányos helyzetben lévő tehetségek felkarolásán túl a program társadalmi értékét az adja, hogy rávilágít arra, hogy a leselejtezett légzsákok a hulladéklerakók terhelése helyett új életet kaphatnának akár párna, akár táska formájában, de a jelen példa szerint még festővászonként is újjászülethetnek. Sőt, ebben az esetben sokkal többet is tettek a világért, a gyermekek árverésre bocsátott művei után befolyt összeg felét a fiatal festőtanoncok kapták meg, másik felét pedig tetszőlegesen felajánlhatták egy intézménynek" – nyilatkozta Kolozsváry Dániel, a Veolia Magyarország Hulladék üzletágának igazgatója.