A Szegedi Vízmű Zrt. 65 százalékra növelte a megújuló energia felhasználását

A kilenc telephelyre telepített napelemes rendszerek már el is kezdték a termelést.

A Veolia csoporthoz tartozó Szegedi Vízmű Zrt. a város önkormányzatával közösen a nap energiáját hasznosító, háztartási méretű kiserőművekbe ruházott be, amelyeket a vállalat kilenc telephelyén helyezett el a kivitelező. A vállalat ezzel tavaly 10 százalékkal növelte a megújuló források részarányát az energiafelhasználásán belül.

Az önkormányzattal közös projekt nem az első beruházás, amely a fenntarthatósági szempontokat helyezi előtérbe. A Szegedi Vízmű Zrt. tevékenysége a 2010-es évek elejétől kezdve a Szeged önkormányzatával közösen számos beruházáson keresztül vált lépésről lépésre egyre fenntarthatóbbá. Az első lépésként hőszivattyúkat szereltek be a hatékony és környezetbarát fűtésrendszer kialakítása érdekében, majd 2017-ben elkezdték a villamos berendezések cseréjét is. 2020-ra a városi szennyvíztisztító-telepen több lépésben kialakították a szennyvíziszap hasznosításának rendszerét, amellyel évente 2,6 millió köbméter biogáz elégetésével tudnak elektromos áramot termelni.

Ezeknek a zöld projekteknek köszönhetően sikerült elérni, hogy a vállalat által használt energia mennyiségének 55 százaléka már megújuló energiaforrásból származik, a legújabb beruházásnak köszönhetően pedig jövőre ez az arány 65 százalékra növekszik. Az erőművek már mind a kilenc telephelyen megkezdték a termelést, és három év alatt vissza fogják hozni a beruházásra elköltött 165 millió forintot, és nagyban hozzájárulnak a vállalat zavartalan működéséhez.

Az évek során a vásárolt áram mennyisége is csökkent. 2018-ban még 9,2 millió kilowattot kellett külső forrásból beszerezni, 2022-ben azonban ez az érték 4,4 millióra csökkent. A vállalat az idei évre azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a vásárolt energia mennyiségét 4 millió kilowattóra alá szorítják, hosszútávon pedig teljes mértékben önellátóvá szeretnének válni Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója szerint.

A tavaly kísérleti jelleggel megépített és a jelenleg telepített kilenc kiserőmű a tervek szerint jövőre akár 650 ezer kilowatt áramot fog termelni, amelyet elsősorban a vállalat telephelyeinek működése során hasznosítanak, a többlet villamosenergiát pedig a hálózatba táplálják, hogy a többi telephely is felhasználhassa szükség esetén.

Fotók: Frank Yvette, www.szegedinap.hu