Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország

2020-ban közel 1,7 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette létesítményeinek energiahatékonyságát az energetikai vállalatcsoport.

2020-ban közel 1,7 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette létesítményeinek energiahatékonyságát az energetikai vállalatcsoport.

Korunk legnagyobb kihívásai közé tartozik az energiatermelés és az erőforrásokkal való gazdálkodás fenntarthatóvá tétele, miközben a világ energiaigénye folyamatosan nő. A Veolia Magyarország a hazai energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője, számtalan település, intézmény és iparvállalat számára nyújt szolgáltatásokat az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz. A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani. 2020-ban a Veolia közel 1,7 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette erőműparkja hatékonyságát, ezzel jelentősen csökkentve létesítményeinek ökológiai lábnyomát. A cégcsoport a tudatos, megfontolt energiafelhasználás fontosságára hívja fel a figyelmet saját energiahatékonysági eredményeinek bemutatásával.

A környezet megóvása, az energiahatékonyság növelése és a körforgásos gazdasági modell alkalmazása együttes cél a Veolia Magyarország számára, amely ma már hét magyarországi erőművében működtet magas hatásfokú földgáztüzelésű, illetve megújuló forrásból származó biomasszát hasznosító blokkokat. Virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedéssel bír, elősegítve a megújuló energiaforrások hasznosítását és rendszerbe integrálását.

A Veolia Magyarország egyedül a tavalyi évben közel 1,7 milliárd forintot fordított energiahatékonyság-növelő fejlesztésekre az általa működtetett létesítményekben. Ezek a beruházások egyaránt hozzájárulnak a fenntartható energiaellátáshoz, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint az ellátásbiztonsághoz és az importkiadások csökkentéséhez is.

Megújuló villamosenergia biomasszából

A Veolia csoport tevékenysége a teljes értékláncot lefedi a hazai energetikai piacon: a gáz- és biomassza-kereskedelem, a távhőtermelés és szolgáltatás, villamosenergia-termelés és kereskedelem, mind a vállalat portfoliójának része. Ezért különösen fontos, hogy a Veolia által 2020-ban értékesített villamos energiának (1 702 335 MWh) több mint 60 százaléka megújuló biomassza felhasználásából származott.

A Veolia öt biomasszát felhasználó erőművet és fűtőművet működtet országszerte, Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán. A pécsi erőmű Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve, amely a villamosenergia-termelés mellett teljes egészében megújuló energiaforrásból biztosítja Pécs városának távhő igényét.

A salgótarjáni gázmotoros egységek 2020-ban történt megvásárlása révén a Veolia-csoport tovább erősítette szerepét a szabályozói piacon is, amely az energiatermelés hatékonyabbá tételéhez és a megújuló energiaforrások hasznosításához éppúgy hozzájárul, mint az időjárásfüggő energiaforrások rendszerbe integrálásának elősegítéséhez.

Beruházások az energiahatékonyságért

Az ajkai erőműben nagyszabású kazánfelújítás fejeződött be tavaly év elején, mely az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. Ajka városában a távhőellátás jelenleg több mint 7.000 felhasználót szolgál ki, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.

A Veolia Magyarország nagy hangsúlyt fektet hőközpontok felújítására és újak létesítésére is, melyekkel hatékonyabbá válik a távhővezetékek kihasználtsága. A Dorog és Esztergom között húzódó Promtávhő vezeték részleges hőszigetelésének köszönhetően az energiahatékonysága nagymértékben nőtt. Az érdi fűtőműben pedig egy 38 kwa teljesítményű napelem beépítése javítja az energiahatékonyságot. Ugyancsak 2020-ban zajlott le a pécsi erőmű IV. turbinájának 1,97 milliárd forint értékű felújítása is. A turbina lapátozatát, hidraulikus szabályozórendszerét és védelmét korszerűsítették. A fejlesztésnek köszönhetően a hatékonyság 10200 kJ/kWh-ról 9850 kJ/kWh-ra javult.

Környezetbarát technológiák

A nagy hatékonyságú energiatermelésre jó megoldást kínál az ún. kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés, mely során a gázturbinák generátorai villamosenergiát termelnek, a turbinákból távozó meleg gázzal pedig hőenergiaként hasznosítható gőz termelhető. Ennek köszönhetően nemcsak tüzelőanyagot takarítunk meg, de a károsanyag kibocsátás is jelentősen csökken. A Veolia CHP-Erőmű Kft. újpalotai egysége, hazánk legnagyobb teljesítményű gázmotoros erőműve ezen az elven működik. Emellett a technológiát Debrecenben és Nyíregyházán, illetve egyes fűtőművekben is alkalmazzák. A vállalatcsoport három egysége rendelkezik Távhő Ökocímkével: a tatai és a dorog-esztergomi egységek a biomassza termelés, a ceglédi pedig a magas részarányú kapcsolt hő-és villamosenergia termelésnek köszönhetően kapta meg a minősítést.

A Veolia több mint 25 éves szakmai tapasztalatával a magyar energetikai piac meghatározó szereplője. Évről évre törekszünk arra, hogy egységeinkben növeljük az energiahatékonyságot, beruházásainknál a fenntarthatóság elsődleges szempont. Energiaszolgáltatóként elkötelezettek vagyunk a fenntartható és megújuló energiahordozókat hasznosító energiatermelés mellett. Mindennapi tevékenységünk során azon dolgozunk, hogy a jövő generációi is hozzáférjenek a nélkülözhetetlen erőforrásokhoz” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Veolia Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatója.