Újból AKIR-tanúsítványt szereztek a Veolia Magyarország cégcsoport tagjai

A DBM Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. sikeres tanúsító auditokat követően megkapta a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNET-tanúsítványokat.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. Magyarországon az elsők között szerezte meg az ISO 37001 antikorrupciós irányítási rendszertanúsítványt (AKIR-tanúsítvány). Ezt követően a társaság céljául tűzte ki, hogy a cégcsoport további szervezetei is megszerezzék a megvesztegetés elleni irányítási rendszer szabvány szerinti minősítést. A Veolia AKIR-tanúsítvánnyal rendelkező erőművek portfoliója idén a DBM Zrt.-vel és a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel bővült.

A Magyar Szabványügyi Testület a DBM Zrt.-nél és a Bakonyi Erőmű Zrt.-nél végzett antikorrupciós irányítási rendszer tanúsítási auditot. Az MSZT Tanúsítási Titkársága két szakaszban, felkészült auditorokkal végezte el a vizsgálatokat. A két Veoliához tartozó leányvállalat eredményesen vezettette be az új antikorrupciós irányítási rendszert és az auditorok javaslatai alapján megszerezte a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNET-tanúsítványokat. 

A DBM Zrt. által működtetett szakolyi erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. Az erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamosenergiát. Az így megtermelt évi 20 MW villamos energiával 50 ezer lakás ellátását biztosítja.

A Bakonyi Erőmű Zrt. által működtetett ajkai erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza – faapríték és mezőgazdasági melléktermékek –, kisebb mértékben egyéb tüzelőanyag felhasználásával állít elő gőzt az ajkai távhőhálózat számára és évente mintegy 320 ezer MWh villamos energiát termel.

A két erőmű mellett korábban a Budapesti Erőmű Zrt., az Energia-pro Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon Hőerőmű Zrt., a Pannon-Hő Kft., a Szegedi Vízmű Zrt., valamint a Pannon-Biomassza Kft kapta meg a tanúsítást. Így a Veolia Magyarország Zrt.-n túl további kilenc leányvállalata büszkélkedhet a minősítéssel.

A Veolia csoport kiemelt hangsúlyt fektet a korrupció megelőzésére, a korrupció elleni harc az egyik megkérdőjelezhetetlen értéke a vállalatnak. Ezt bizonyítja, hogy 2001 óta minden évben sikeresen növekedett az AKIR-tanúsítványt szerzett leányvállalatok száma, ezzel biztosítva az átláthatóságot, integritást és az elszámoltathatóságot.