Véget ért a Veolia Körkörös Gazdaság blogjának energiatudatossági felmérése

A Veolia Magyarország által üzemeltetett Körkörös Gazdaság blog szeptember 7-én az International Day of Clean Air for Blue Skies, vagyis a nemzetközi tiszta levegő napja alkalmából indított energiatudatossági felmérést, melyben olvasóit kérdezte energetikai szokásairól és a klímaváltozásról alkotott véleményéről. A felmérésből kiderült többek között az is, hogy a kitöltők nagy része szerint nem tudjuk a klímaváltozás megfékezésének irányítását a kezünkben tartani, azonban többségük mégis tesz az energiatakarékosságért és a fenntarthatóságért saját mindennapi életében.

A Veolia által üzemeltetett Körkörös Gazdaság blog szerkesztősége időről időre felméri, hogy olvasói mit és mennyit tesznek az energiatakarékosság, fenntarthatóság és környezetkímélés érdekében. Nemrégiben az energiatudatosság és a klímaváltozás kérdéskörében készítettek felmérést, melyre az olvasók közül közel 250-en adták le válaszaikat. A felmérésben szó esett a klímaszorongás jelenségéről, az otthoni fűtési módszerekről, a távfűtési rendszerről, valamint az energiaellátással kapcsolatos kérdésekről is.

A klímaváltozás és az ennek megfékezésére irányuló intézkedések kulcsfontosságú szerepet játszanak mindennapi életünkben és a Veolia működésében is. Számunkra kiemelkedően fontos, hogy munkánk során minél környezetkímélőbb eljárásokat és technológiákat alkalmazzunk. Ezekre egyre több gazdasági és társadalmi kezdeményezés és szabályozás is születik, melyekre a felmérésben is kitért a blog szerkesztősége. A válaszadók többsége is, 89,1%-uk úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne elfogadni gazdasági, kulturális és társadalmi változásokat, melyeket az ökológiai átalakulás von szükségszerűen maga után.

A felmérés második nagyobb kérdésköre az energiafelhasználásra, valamint a fűtési szokásokra irányult. A Veolia Magyarország energetikai és távfűtési szolgáltatásaival is több városban jelen van, ezzel többezer háztartás és több mint száz intézmény energia- és távhőellátásáról gondoskodva, így hasznos visszajelzésekkel szolgált számunkra is a blog kutatása. Mindkét szolgáltatástípus esetében rendkívül fontos, hogy minél környezetkímélőbb módokon állítsuk elő az energiát és a hőt. Erőműveinkben megújuló energiaforrásokat igyekszünk használni, emellett pedig folyamatosan korszerűsítjük erőműveinket, megfelelve ezzel a nemzetközi elvárásoknak és környezetvédelmi előírásoknak. Örömmel tölt el bennünket, hogy a blog olvasói is úgy vélik, lehetőségeinkhez mérten minél fenntarthatóbb energetikai megoldásokat kell használnunk, és maguk is aktívan tesznek a változásért. Otthonaikban a legtöbben energiatakarékos izzókat, A−A+++ energiaosztályú eszközöket használnak, vagy például áramtalanítják használaton kívüli elektronikai eszközeiket, valamint a legutóbbi fűtési szezonban a kitöltők többsége a korábbi szokásaikhoz képest lejjebb állította lakása fűtését, akár több fokkal is.

A felmérésben nyilatkozók válaszai közül kiderült, hogy legtöbbjük még gázkazánnal fűti otthonát, azonban a második helyen a távfűtés szerepelt. Erről a fűtési módról a válaszadók többsége úgy gondolja, hogy környezetkímélőbb, mint a többi. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen energiaforrásokra kellene támaszkodnia hazánknak, a legtöbben a napenergiával válaszoltak, a dobogóra pedig a szélenergia és a geotermia fért még fel. Utánuk a vízenergia és a biomassza alapú energiatermelés fej-fej mellett végeztek.

Habár a kutatásban részt vevők többsége attól tart, hogy nem tudjuk a kezükben tartani az irányítást a klímaváltozás megfékezéséhez, mégis tesznek mindennapjaik során az energiatakarékosságért és fenntarthatóságért, ráadásul a válaszadók túlnyomó többsége hajlandó lenne elfogadni további gazdasági, kulturális és társadalmi változásokat, melyeket az ökológiai átalakulás von szükségszerűen maga után. Mindez bizakodásra ad okot, hiszen mi a Veolia Csoportnál és a Körkörös Gazdaság blog esetében is hiszünk benne, hogy igenis tudunk tenni a változásért, és egészen nagy dolgokra is befolyással lehetünk, még ha kicsiből is indulunk. Vállalatunk azonban továbbra is azon fog dolgozni, hogy minél tovább és minél fenntarthatóbb módon állítson elő energiát és hőt felhasználói számára, így biztosítva a biztonságos, környezetkímélő megoldásokat számukra.

A kutatás eredményének bővebb leírását a blogon olvashatják el.