A Veolia adománnyal támogatta az esélyegyenlőség megteremtését

Az ajkai Esélyegyenlőség Napja alkalmából a Veolia 1.000.000 forintot adományozott a fogyatékkal élőkkel foglalkozó Molnár Gábor Műhely Alapítványnak.

Szeptember 23-án rendezték meg Ajkán az Esélyegyenlőség napját, amelynek keretén belül a Veolia Magyarország pénzadománnyal támogatta a fogyatékos munkavállalókkal és megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozó Molnár Gábor Műhely Alapítványt. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a nehézségekkel szembenéző és a teljes életet élő embereket.

A legfrissebb kutatás szerint Magyarországon élők 2,3%-a mozgássérült, 0,7%-a gyengénlátó, 0,6%-a nagyothalló, 0,5-0,5%-a beszéd-, vagy súlyos belszervi fogyatékossággal néz szembe, illetve 0,4%-a pedig értelmi nehézségekkel él. A korlátozott képességű, fogyatékkal élők a mindennapok során sajnos sokszor hátrányból indulnak, kevesebb lehetőséget kapnak az életben, nem kapják meg a megfelelő támogatást vagy ellátást, az egyenlő bánásmódot.

Ajka városában évek óta rendezik meg Esélyegyenlőség Napját, amelynek a fő célja, hogy az épek, a fiatalok, az idősebbek és a sérültek közelebb kerüljenek és megismerjék egymást. Az esemény résztvevői különböző játékos programokon keresztül tapasztalhatták meg, hogy mások milyen kihívásokkal és próbatételekkel néznek szembe nap mint nap, ezzel hozzájárulva a közöttük húzódó határok lebontásához és az előítéletek semlegesítéséhez.

Az idei évben a Veolai csoporthoz tartozó Bakonyi Erőmű Zrt. 1.000.000 Ft összegű adománnyal támogatta a rendezvény egyik fő szervezőjét, a fogyatékossággal élők segítésével foglalkozó Molnár Gábor Műhely Alapítványt. Az intézmény 115 megváltozott munkaképességű és sérült embernek biztosít munkát. A vállalat képviseletében Vollár Attila, az erőmű vezérigazgatója köszöntötte személyesen a résztvevőket:

„A magyar energetikai szektor meghatározó szereplőjeként, felelősségünknek érezzük a hasonló törekvések támogatását. Rövid és hosszú távon is úgy tekinthetünk magunkra fontos, gazdasági és társadalmi értelemben is hasznos aktorként, ha értékek hatják át működésünket és a külvilág felé is ezeket közvetítjük célkitűzéseinken, szolgáltatásainkon keresztül. A tisztelet és felelősségtudat, méltányosság alapvetőek ezen értékek között, amelyek alapján, lehetőségeinkhez mérten megjelenünk a hasonló kezdeményezések mögött.”

Az Esélyegyenlőség napja a korlátozott képességűek és az épek közös zumbázásával indult, a parkban felállított sátrakban kézműves és érzékenyítő programokon, terápiás kutyabemutatón vehettek részt. A gyerekek lovagolhattak, festhettek, illetve a kilátogatók életmentő gyakorlatokat tekinthettek meg. A hátrányos helyzetűekkel való találkozás mellett az érdeklődök megnézhették többek között a Buksi Suli, Szent-György Albert Szakközépiskola, Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége és az „Avar-ajka” Nonprofit Kft. által szervezett műsorokat. A látogatók kora délelőtt Fláre Beás, Hangadók, délután pedig Jazzy Funtazi együttes koncertjét élvezhették.