A Veolia Alapítvány a 2023. évi Környezetvédelmi Könyv Díja

A Veolia Alapítvány a 2023. évi Környezetvédelmi Könyv Díjat Sophie Gosselin és David gé Bartoli szerzőpárosnak ítélte meg a Földi állapotok, együttélés a Földön című művükért.

A Környezetvédelmi Könyv Díj (Le Prix du Livre Environnement) az első országos francia irodalmi díj, mely a legfontosabb környezeti kockázatokra érzékenyítő könyvek díjazására hozott létre a Veolia Alapítvány. Sophie Gosselin és David gé Bartoli La condition terrestre (Földi állapotok, együttélés a Földön) című könyve nyerte el idén a díjat, amelyet 18 éve oszt ki az Alapítvány. Az ifjúsági kategóriában Pierre Grosz és Rémi Saillard La bonne Idée de Monsieur Johnson (Johnson úr jó ötlete) című műve nyerte el a díjat.

2006 óta a Veolia Alapítvány olyan szerzőket és kiadókat támogat és népszerűsít a Környezetvédelmi Könyv Díjjal, akik a bolygót fenyegető környezeti veszélyekre szeretnék felhívni a nagyközönség figyelmét. A díjjal szeretnék különleges reflektorfénybe helyezni a legfigyelemreméltóbb francia kiadásokat.

Az idei év zsűrijét Domonique Bourg filozófus vezetésével írók, ökológiai szakértők és a környezetvédelemmel foglalkozó neves személyek alkották. Az idei 18. alkalomra a zsűri azokat a műveket emelte ki, amelyek kollektív képzeletünk megszólaltatását és megnyitását tartják fontosnak, sőt szükségesnek egy közös világ létrehozása érdekében.

„ Amikor megértjük végre, hogy nem lehet a természetet és a kultúrát szétválasztani, hogy a hőség már nem csak egy természeti jelenség, akkor tesszük fel a kérdést: hogyan éljünk együtt a Földünkön? Erre a kérdésre keresi ez a könyv a választ” – magyarázta Dominique Bourg.

 

A Földi állapotok, együttélés a Földön című mű nyerte el a 2023. évi Díjat

 

 

 

Egy, az egész világra kiterjedő felmérés által a könyv új utat nyit meg: gondoljuk át és éljük meg földi helyzetünket. A bolíviai Andoktól az új-zélandi Whanganui folyóig, a francia Notre-Dame-des-Landes-i védelmi zónától az új-kaledóniai Kanaky szigetvilágig, az egyesült államokbeli Elwha folyótól a mexikói Chiapas zapatista lázadásig a szerzők feltárják a kozmopolita folyamatokat és az intézményesített találmányokat, melyek visszaadják a földi élet eszközeit a közösségeknek.

A modern világ új politikai látképe átformálja kapcsolatainkat, érzéseinket és képzeletünket egy több világból álló Földön való együttélés érdekében.


A Johnson úr jó ötlete című mű nyerte el a 2023-as Ifjúsági Díjat

 

 

A Johnson úr jó ötlete című könyvet Pierre Grosz és Rémi Saillard írták. A New York közeli sós mocsarakban rozsdás szögek, rothadt gyümölcsök, rongyos matracok, eldobott autógumik találhatók, a terület hulladéklerakóvá vált. Egészen addig, míg egy Herbert Johnson nevű úr úgy nem döntött, hogy ideje visszaadni a természetnek, ami megilleti.

A történet egy természetvédő úttörőről szóló igaz történeten alapul, és megtanít arra, hogyan tudunk − a saját szintünkön − mindannyian az egész bolygóra kiható nagy változásokban részt venni.

A Veolia Alapítvány a díjazottak támogatásán kívül vállalta, hogy mindkét nyertes műből 500-500 példányt vásárol iskolák és könyvtárak számára Franciaországban.