A Veolia ceglédi kiserőműve is dobogós lett az „Év Legjobb Kapcsolt Energiatermelő Kiserőműve” pályázaton

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) pályázatán az energiatermelő társaságokat működésbeli hatékonyságuk, illetve a kapcsolt energiatermelésük mértéke alapján értékelték és a legjobbakat díjjal is elismerték.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) idén is meghirdette az „Év Legjobb Kapcsolt Energiatermelő Kiserőműve” pályázatot, amelyre az MKET nyilvántartásában szereplő, illetve azok tulajdonában lévő más társaságok erőmű egységei jelentkezését várták. A pályázókat több mutatószám alapján értékelték, a Veolia ceglédi kiserőműve a rangsor második helyén végzett. 

A MKET minden évben pályázatot ír ki, amelynek célja, hogy a résztvevő energiatermelő társaságokat működésbeli hatékonyságuk, illetve a kapcsolt energiatermelésük mértéke alapján értékeljék és a legjobbakat díjjal ismerjék el.

A pályázaton történő részvétel feltétele idén is az volt, hogy az adott létesítménynek legalább egy teljes működési évvel kell rendelkeznie a kereskedelmi üzem megkezdése után. A pályázatokat 2022. február 22-ig adhatták le a 2021. december 31-ig a MKET nyilvántartásában szereplő jogi tagok, illetve azok tulajdonában lévő más társaságok erőmű egységei.

A pályázókat három mutatószám összesítése alapján értékelik: gépegységek kihasználtsága, gépegységek hatásfoka és fajlagos tüzelőanyag megtakarítás. Az értékelés módszertana szerint az egyes mutatók két tizedes pontossággal kerülnek meghatározásra, az összesítés során pedig különböző súlyozással veszik őket figyelembe. A pályázat nyertese a legtöbb összesített pontszámot elérő pályázó.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. minden évben pályázik a díjra flottájának azon tagjával, amely a vállalat előzetes felmérése alapján a legjobb mutatóval rendelkezik.  A 2021. évi adatok alapján a ceglédi kiserőmű bizonyult a cégcsoport legmagasabb összpontszámával indítható tagjának, mely a pályázók közötti megmérettetésen is eredményesnek bizonyult második helyet szerezve az „Év Legjobb Kapcsolt Energiatermelő Kiserőműve” pályázaton. A díjat Tatár-Kis Gábor a Veolia Energia Magyarország kiserőművek üzemeltetési vezetője vette át, mely a későbbiekben a ceglédi fűtőmű falait fogja díszíteni.

A ceglédi távhőben lévő gázmotoros kiserőműben 2 db Jenbacher típusú gázmotor üzemel melyek teljes beépített villamos teljesítménye 3,015 MWe, beépített hőteljesítménye pedig 3,33 MWt. A berendezések a 2021 évben 12.444 MWh villamos energiát termeltek melyből 12.295 MWh villamos energiát értékesítettek 53.797 GJ hőtermelés mellett. A termelt hőenergiát a Ceglédi Távhő értékesíti főként lakossági fogyasztói részére-.

A Veolia erőműveinek működési hatékonyságát, műszaki jellemzőit korábbi években is számos díjjal ismerték el.2019-ben a dunaújvárosi Boortmalt gázmotor ért el 1. helyezést, 2017-ben és 2018-ban pedig a Kanizsai Dorottya Kórházban termelő gázmotor kapott 1. helyezést ugyanezen a pályázaton.

A Veolia továbbra is azon dolgozik, hogy erőművei a legmagasabb színvonalon és hatékonysággal működjenek, valamint, hogy a lakosság és valamennyi ügyfele számára megbízható szolgáltatások széles körét kínálja.