A Veolia Csoport többségi tulajdonrészt vásárolt a THERMOWATT Energetikai és Építőipari kft.-ben

A Veolia csoport két vállalata, a Veolia Energia Magyarország Zrt. és a Veolia Holding Polska közösen többségi tulajdont szerzett a szennyvizek hőenergiájának hasznosítását célzó innovatív technológiát kifejlesztő THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft.-ben. A Veolia számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és a körforgásos gazdasági modell működtetése. Az energiaellátás területének kiemelkedő szereplőjeként célja, hogy minél több háztartásba juttathasson megújuló forrásból származó energiát, ennek érdekében pedig folyamatosan keresi a tevékenységi körét tovább szélesítő akvizíciós lehetőségeket.

A 2007-ben alapított, budapesti székhelyű THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. fő tevékenysége a mérnöki tervezés és energetikai tanácsadás, valamint a hőcserélőn és hőszivattyún alapuló, a szennyvizek hőjét felhasználó, épületek fűtésére és hűtésére alkalmazott CO2-mentes technológia kiépítése és üzemeltetése. A szinergialehetőségeket látva a THERMOWATT és saját üzleti tevékenységei között, a Veolia csoport többségi tulajdonrészt vásárolt a budapesti vállalatban – az adásvétel 2023. december 18-án zárult.

A THERMOWATT innovációját többszörösen díjazták és a társaság ma már 37 országban rendelkezik bejegyzett, kizárólagos tulajdonában lévő szabadalommal. Ez a technológia gyorsan és egyszerűen bevezethető és működtethető, környezetbarát és gazdaságos megoldást kínál az energiafüggetlenségre és a biztonságra. Magyarországon jelenleg öt rendszer üzemel ezzel a módszerrel, 1 MW-tól 4 MW-ig terjedő beépített teljesítménnyel.

A kommunális szennyvízhő mint hőforrás és megújuló energiaforrás nagy szerepet játszhat a zöldenergia alkalmazására való átállásban. Ennek az energiaforrásnak a hőmérséklete egész évben stabil, ezáltal a szennyvízhőszivattyús-rendszerek kiegyenlíthetik az időjárástól függő megújuló forrásokra épülő energiatermelésben bekövetkező ingadozásokat. A technológia alkalmas ipari szennyvizek hőhasznosítására is. A rendszer további előnye, hogy könnyen hozzáférhető és karbantartható, ami különösen fontos a felhasználók számára.

Ennek a technológiának az előnyeit elsősorban sűrűn lakott városi környezetben lehet kiaknázni, ahol elegendő szennyvíz áll rendelkezésre és más megújuló energiaforrások nem alkalmazhatók helyszűke vagy zajkibocsátási korlátozások miatt.

A Veolia csoport tervei között szerepel legújabb leányvállalatának jövőbeli fejlesztése. Így cél a hőcserélt alacsony hőmérsékletű lágyvíz előállítása, távfűtés és melegvíz egész éves biztosítása, hővisszanyerés ipari üzemekben, és a szabadalmaztatott technológiák további speciális alkalmazásainak gyakorlati megvalósítása.

A THERMOWATT technológiai megoldásaival a vállalatcsoport nemzetközi szinten is számos szinergia létrejövetelét segíti elő. Ilyenek például a meglévő és új ügyfelek hatékonyabb hőellátása, a Veolia csoport által üzemeltetett távhőrendszerek, illetve szennyvíztisztító telepek környezetének és energiahatékonyságának javítása, valamint versenyelőny a jövőbeli építési projekteknél a technológiának köszönhetően. Ezen felül a Veolia csoport mélyépítési és földalatti építési képességeinek kihasználása és a karbantartási és üzemeltetési kapacitások kihasználatlanságának javítása is lehetséges, amely előnyt jelent a cégnek a továbbiakban.