A Veolia Foundation Környezetvédelmi Könyv Díja átadásra került a “Le Livre sur la Place” könyvkiállítás alkalmával, Nancyban

Az Alapítvány 2022 januárjában indította el a Környezetvédelmi Könyv Díj 17. pályázatát

Klímaváltozás, az erőforrások kimerülése, egészségügyi válságok, társadalmi változások, geopolitikai és demográfiai forradalmak… az emberi társadalmak működésük, kölcsönhatásaik és értékrendjük erőteljes megkérdőjelezésének korszakát élik. Ezért fontosnak látszik, hogy továbbra is bátorítsuk és támogassuk az olyan szerkesztőket és szerzőket, akik vállalkoznak a nagyközönség érzékenyítésre és mozgósításra a bolygót fenyegető veszélyek iránt, azt segítve elő, hogy a világ átalakítását célzó gazdasági és kulturális modellek újra gondolásra kerüljenek. A Veolia Alapítvány is velük tart ebben a küldetésben, 2022 januárjában elindította a Környezetvédelmi Könyv Díj 17. pályázatát.

Január óta több, mint 150 művel pályáztak. Ez a nagy szám is mutatja a mai társadalom megnövekedett érdeklődését a társadalmi és környezeti kérdések iránt és azok fontosságát is. Idén a műfaji változatosság is nagy volt (esszék, regények, képregények divatkönyvek …) és a témák is színesek (geopolitika, gazdaság, biodiverzitás, éghajlat, energia, építészet, beszámolók …). 

A zsűri, Dominique Bourg elnökletével, nagy jelentőséget tulajdonít ennek a sokrétűségnek, mellyel szélesebb közönséget lehet elérni és több figyelmet ráirányítani a világunkat érintő veszélyekre. A zsűri felnőtt könyv kategóriában 4, ifjúsági könyv kategóriában 3 művet választott be a versenybe. A díjat szeptember 10.-én a franciaországi Nancyban megrendezett Livre sur Place könyvkiállításon.

A díjazott művek: Guillaume Pitron L’enfer numérique - voyage au bout d’un like (A digitális pokol – utazás egy ’like’ mélyére) és az ifjúsági kategóriában Gilles Macagno,  Mauvaise réputation - Plaidoyer pour les animaux mal aimés (Rossz hírnév – Védőbeszéd a kevésbé népszerű állatok érdekében)

 

 

Az eseményt a Veolia Foundation kezdeményezte és támogatta. Az Alapítvány célja a humanitárius válságban történő segítségnyújtás, a felzárkózás elősegítése, a foglalkoztatottság növelése, a környezet és a biodiverzitás védelme.