A Veolia környezetvédelmi programja a biológiai sokszínűségért

A vállalat célja a társaság telephelyeit körülvevő, valamint az azokhoz kapcsolódó tágabb környezet biodiverzitásának védelme és erősítése.

Május 22-én ünnepeljük a biodiverzitás védelmének világnapját, amely az élővilágunk sokféleségére, és az azt fenyegető veszélyekre hivatott felhívni a figyelmet. A Veolia a jeles nap alkalmából 2021 tavaszán programot hirdetett, amelynek célja a társaság telephelyeit körülvevő, valamint az azokhoz kapcsolódó tágabb környezet biodiverzitásának védelme és erősítése.

Az elmúlt időszakban bolygónk biológiai sokfélesége jelentősen csökkent, amely komoly veszélyt jelent teljes élővilágunk számára, hiszen a biodiverzitásnak elengedhetetlen szerepe van az olyan folyamatok fenntartásában, mint a klímaszabályozás, árvízvédelem vagy a talaj termékenységének megőrzése. A különböző ökoszisztémák, természeti kincsek és élőlények eltűnésével olyan alapvető, a mindennapi élethez elengedhetetlen adottságok és szolgáltatások kerülnek veszélybe, mint a biztonságos lakóhely vagy az élelmiszer-előállítás.

Mint felelős vállalat, a Veolia csoport – a biológiai sokféleség megóvása érdekében – 2021 tavaszán meghirdette környezetvédelmi programját. A csoport francia anyavállalata elkészített egy átfogó ökológiai lábnyom értékelő módszertant, kijelölte a KPI (kulcs környezeti mérőszámok szerinti) célokat és az ehhez kapcsolódó határidőket a 2021-2023-ig tartó időszakra vonatkozóan.

A cégcsoport hazai leányvállalata, a Veolia Energia Magyarország Zrt. is csatlakozott a programhoz, amelynek során a táj- és természetvédelmi szakértők bevonásával alapos és hatékony intézkedések kerülnek meghatározásra, majd megvalósításra a társaság 13 telephelyén és azok környezetében.

Érintett telephelyek:

  • Pannon Hőerőmű Zrt.
  • Veolia Energia Magyarország Zrt. - debreceni erőmű, nyíregyházi erőmű, dorogi erőmű
  • DBM Zrt.
  • Bakonyi Erőmű Zrt.
  • Kőbányahő Kft.
  • CHP-Erőmű Kft.
  • Újpalotai gázmotoros erőmű
  • Veolia Waste Hungary Kft. - vasvári telephely, zalaegerszegi üvegüzem
  • FCSM Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep
  • FCSM Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep
  • Szegedi Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telep

A program első lépéseként a szakemberek alaposan megvizsgálják a telephelyek környezeti- és biodiverzitás lábnyomát annak érdekében, hogy átfogó képet kapjanak a működési terület élővilágáról, jelenlegi ökológiai állapotáról és változatosságáról, valamint azonosításra kerüljenek a fokozottan veszélyeztetett vagy védett növény- és állatfajok.. Ezt követően a helyszíni igényekhez szabva, részletes intézkedések kerülnek kidolgozásra a biodiverzitás kapcsán kijelölt célkitűzések mentén.

Az akcióterv részeként a vállalat többek között törekszik az invazív növényfajok visszaszorítására, a területre jellemző őshonos fajok telepítésére, különböző madáretetők és denevérdobozok kihelyezésére, de hangsúlyt fektet az élővilágot bemutató részletes tájékoztatótáblák kihelyezésére is. A program lezárásaként a természetvédelmi szakemberekkel közösen a vállalat ellenőrzi a megvalósított intézkedések ökológiai hatását.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a vállalatunk a tavalyi évben már jóval meghaladta az akciótervek tervezett, minimum 25%-os teljesítését, és vállaltuk, hogy 2023 végéig elérjük a 75%-os, globálisan meghatározott megvalósulási szintet is.” – tette hozzá Palkó György, a Veolia Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A társaság idén a felmérés II. ütemét kezdi meg. 2022-ben és 2023-ban pedig megbízott természetvédelmi szakember bevonásával vissza is ellenőrzi a kitűzött és megvalósított intézkedések ökológiai oldalról vett hasznosságát.

A Veolia Magyarország elkötelezett a természet megóvása mellett, működésében és a szolgáltatások biztosításában a megbízhatóság mellett elsődleges szempont a fenntarthatóság. A társaság a megújuló energiahordozók folyamatos növelésével, a körkörös gazdasági modell előnyben részesítésével és a különböző környezetvédelmi akciókkal is arra törekszik, hogy hozzájáruljon élővilágunk megőrzéséhez.