Veolia Summer School 2022

A Veolia digitális nyári egyetemen a diákok megismerkedtek a vállalat kihívásokra adott megoldásaival, telephelyeket látogattak, multikulturális csapatokban dolgoztak, valamint inspiráló találkozókon vettek részt a vállalat munkatársaival.

68 diák 33 ország képviseletében vett részt az idén már 13. alkalommal megrendezett Veolia digitális nyári egyetemen, ahol a diákok június 27. és július 1. között egy intenzív program részesei voltak az innováció témakörében. Az idei nyári egyetem célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék azokat a valós kihívásokat, amelyekkel az ökológiai átalakulás vezető szerepét betöltő vállalatcsoport szembesül, lehetővé téve számukra első nemzetközi, diákokból és környezetgazdálkodási szakemberekből álló kapcsolatrendszerük kialakítását.

A Veolia 2010-ben indította nyári egyetemi programját, amelyen azóta több mint 500 diák vett részt a világ minden tájáról. Közülük sokaknak meghatározó pont volt ez a nyári egyetem, szerepet játszott a pályaválasztásukban és a karrierjük elindításában.

A diákok 2022 nyarán öt napon keresztül ismerkedtek a Veolia kihívásokra adott megoldásaival, telephelyeket látogattak, multikulturális csapatokban dolgoztak, valamint inspiráló találkozókon vettek részt a vállalat munkatársaival.

Az idei programra Magyarország képviseletében Tótth Sarolta is ellátogatott, aki az alábbi sorokkal számolt be élményeiről:

„Június végén lehetőségem nyílt részt venni a Veolia csoport francia csapata által megszervezett egy hetes Summer School online programon. A program keretein belül több mint 60 másik nemzetközi diákkal volt alkalmunk előadásokat hallgatni, szociális programokon részt venni, valamint egy teljes heti projektet kidolgozni. Egy átlagos Summer School napon meghallgathattunk egy előadást a cégcsoport működéséről, részt vehettünk work-shopokon is, amelyek esettanulmányok és üzleti tervek kidolgozásához nyújtottak hasznos információt, valamint eltölthettünk egy órát egymás kultúrájának megismerésével. A hét átfogó témája a fenntarthatóság és az ökológiai átalakulás volt, így az említetteken felül egyes fenntartható technológiák szakértőitől is volt alkalmunk tanulni, valamint egy klímaváltozás ellen harcoló búvár rekordertől is meghallgathattunk egy előadást. A Summer School fő eleme a projekt munka volt, amelyen öt fős csapatokban dolgoztunk egész héten. A feladat lényege egy üzleti ajánlat kidolgozása volt egy ügyfél részére, melynek keretein belül különböző fenntarthatósági céloknak kellett megfelelni. Minden csapat más témát kapott, mi a csapattársaimmal egy gyógyszergyártó cég dekarbonizációs törekvéseihez dolgoztunk ki egy ajánlatot, de voltak, akik hulladékkezelésre, zöldenergia-forrásokra vagy éppen az újrahasznosításra összpontosítottak. A projektet egy 15 perces előadás zárta, amelynek keretében a csapat bemutatta az ajánlatát egy zsűrinek.

Összességében a Summer School egy tökéletes lehetőséget nyújtott arra, hogy egyetemisták – érkezzenek akár mérnöki, üzleti vagy kommunikációs területről – együtt dolgozhassanak egy problémán, minél több szempontból megközelítve azt, tanulhassanak a zöld megoldásokról és azok fontosságáról, valamint nem utolsó sorban, bővíthessék nemzetközi ismeretségi körüket. Mindezt pedig angolul, ami a nyelv gyakorlásának szempontjából is kedvező.

A program keretein belül továbbá részt vehettem a legrégebbi budapesti erőmű, a Kelenföldi Erőmű látogatásán is. Végig járva az erőművet, lépésről lépésre tanulhattam arról, hogy milyen folyamatok és berendezések segítségével állítanak elő földgázból és tüzelőolajból villamosenergiát, valamint hőt.

Így a Summer Schoolnak köszönhetően nagyobb betekintést kaptam a jelenlegi energiatermelési módszerekbe, valamint a jövő ideáljába is a fenntartható technológiák megismerésével.”