Veolia ─ vízben is otthon!

A Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország (VWS) továbbra is hű „A Veolia teljesít” mottójához: összesen 40 milliárd forint értékben teljesíti sikerrel beruházásait.

A tavalyi évben számos nagyszabású beruházás zajlott a VWS kivitelezésében, és 2024 is izgalmas projekteket tartogat leányvállalatunk számára.

2023-ban az ország több pontján is sikerrel zárultak a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. (VWS) szennyvíztisztítással kapcsolatos projektjei. Emellett több víz- és szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházás indult el a tavalyi évben és indul az idén is, összesen 40 milliárd forint értékben. Cikkünkben ezekkel ismerkedhetnek meg, többek között a szikszói nagyszabású beruházással, melyről egy rövid videót is megtekinthetnek.

Bükkábrány (440 m3/d; 5.530 LEÉ*)

Zöldmezős beruházás keretén belül egy teljesen új szennyvíztisztító telep létesült Bükkábrányban. A telep építését 2022-ben kezdte meg leányvállalatunk, mely 2023 év végére, határidőre befejeződött. A beruházásnak köszönhetően Bükkábrány, Csincse, Kács, Tibolddaróc, Borsodgeszt és Vatta községek lakosainak szennyvízkezeléséről a jövőben egy teljesen új csatornahálózat és szennyvíztisztító gondoskodik.

Szentistván (640 m3/d; 6.184 LEÉ*)

Szentistvánban egy barnamezős beruházás keretében a meglévő telep bővítése és átépítése zajlott. A tisztán kommunális szennyvizet kezelő telep Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Mezőnyárád és Szentistván települések szennyvíztisztítását végzi. A szennyvíztisztító telep fejlesztése a szennyvízhálózat bővítése miatt vált szükségessé, melynek köszönhetően a jövőben Gelej lakosainak szennyvízkezelését is ez a telep látja majd el. 

Mezőberény (1.400 m3/d; 12.450 LEÉ*)

Mezőberényben is egy barnamezős projekt tartogatott kihívásokat munkatársainknak.  A meglévő telep felújítása és kapacitásának növelése bőven rejtett magában műszaki nehézségeket, az új technológiát ráadásul a folyamatos üzemelés fenntartása közben kellett megépíteni és beindítani. A megfelelően szervezett kivitelezésnek köszönhetően azonban a projekt megvalósítása zökkenőmentesen zajlott. 

Békésszentandrás (660 m3/d; 5.977 LEÉ*)

Békésszentandráson a meglévő szennyvíztisztító telep felújításával sem lehetett volna garantálni a mai elvárásoknak megfelelő üzembiztos működést, illetve a határértékekre történő tisztítást, így itt a felújítás helyett a korábbi telephely szomszédságában egy teljesen új tisztító épült. Ennek üzembe helyezésével a régi, korszerűtlennek tekinthető létesítmény befejezte működését, és el is bontották. 2023 februárjától már az új, magas automatizáltsági fokú telep végzi a békésszentandrási lakosok által kibocsátott kommunális szennyvíz tisztítását.

Dévaványa (1.100 m3/d; 10.889 LEÉ*)

Leányvállalatunk részt vett Dévaványa város meglévő szennyvíztisztító telepének fejlesztésében is, aminek eredményeképpen egy újépítésű, 1.100 m3/d kapacitású kommunális szennyvíztisztító telepet hoztak létre a meglévő létesítmény kerítésén belül. A meglévő és elavult műtárgyakat és építményeket részben felhagyták, részben elbontották. A feladat nehézségét  és egyben szépségét  az jelentette a csapat számára, hogy a beruházást a meglévő telep üzemeltetése mellett, az üzembiztonság fenntartásával kellett végrehajtani. Szerződéses feladataikat a nehézségek ellenére mind a beruházó, mind az üzemeltető megelégedésére sikerült elvégezni.

Csengőd (804 m3/d; 12.355 LEÉ*)

Csengőd község szennyvíztelepén feszített tempóban sikerült megépíteni a meglévő telep mellé egy teljesen újat, mely Csengőd, Akasztó és Tabdi lakosainak szennyvizét kezeli majd.

Szarvas (1.150 m3/d)

A lakossági mellett ipari szennyvíztisztítókkal kapcsolatos megbízások is zárultak a tavalyi évben. A VWS kivitelezésében kilenc hónapon keresztül zajlott a Gallicoop Zrt. húskészítmények gyártásával foglalkozó üzem szennyvíztelepének felújítása és intenzifikálása. A megvalósítás alatt kiemelt szempont volt a termelés zavartalan fenntartása is. A projekt során létesített technológiának köszönhetően mostanra folyamatosan biztosított a határértékek alatti kibocsátás és az üzembiztos működés Szarvason.

Göd/Vác (1000 m3/d kommunális, és 7000 m3/d ipari; 25.850 LEÉ*)

Göd és Vác térségében egy ipari és kommunális tisztítást is magában foglaló komplex új szennyvíztisztító telepet valósít meg leányvállalatunk. A létesítmény egy műtárgyon belül, de külön technológiai soron kezeli az ipari park irányából érkező 1000 m3/d kommunális, és 7000 m3/d ipari szennyvizet. A szennyvíztelepen a kommunális szennyvizet egy klasszikus biológiai tisztítási soron, míg az ipari szennyvizet egy MBBR-technológiát (mozgóágyas-fixfilmes, speciális műanyag töltettel végzett technológia, mely a Veolia saját technológiája) alkalmazó rendszeren vezetik végig. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható kivitelezésre: törekedtek a lokálisan keletkező anyagok helyben történő újrafelhasználására, a hulladék minimalizálására, valamint az egyes anyagok szelektív gyűjtésére és kezelésére.

Szikszó (Quality Pack: 928 m3/d; Hell Energy: 2.700 m3/d; Kommunális: 2.600 m3/d)

Korábban már beszámoltunk róla, hogy szinte lehetetlen határidőt sikerült teljesíteniük munkatársainknak Szikszón. Most pedig egy rövid videót is megtekinthetnek a beruházásról. Szikszón a már megépített szennyvíztelep mellett további munkák is zajlanak: épül a HELL Energy szennyvízkezelője, valamint Szikszó város és az ipari park kiszolgálására egy új kommunális telep is, továbbá felújítás zajlik a SZATEV Zrt. meglévő szennyvíz-előkezelőjében és részben a kommunális telepen is.

Nem túlzás állítani, hogy sikeres évet zártunk tavaly. Ebben nagy szerepe volt a teljes csapatnak, munkatársaink sokszor erőn felül teljesítettek, hogy vállalásainkat határidőre teljesíteni tudjuk. »A Veolia teljesít« mottónkat ebben az évben is százszázalékos hatékonysággal tudtuk képviselni, ügyfeleink legnagyobb megelégedésére. S bár sok projektünk zárult 2023-ban, már most gőzerővel dolgozunk az előttünk álló feladatokon” – mesélte a projektek bemutatása során Lippai Kornél vállalkozási igazgató.

A jelen és a jövő feladatai

Az idei évben is számos nagyobb beruházás zajlik és indul a VWS kivitelezésében. 

Folyamatban van az oroszlányi erőmű 2 × 25 m3/h kapacitású erőművi pótvíz előkezelő rendszerének kivitelezése, mely során fordított ozmózisos és elektro- deionizációs sótalanvíz-előállító rendszer létesül a szükséges elő- és utókezelő egységekkel. Mindemellett az újpesti és a pécsi erőmű vízkezelő rendszerének tartalék képzéssel egybekötött bővítése, illetve korszerűsítésére is sor kerül. 

Csorváson és Kamuton új kommunális szennyvíztisztító telepek épülnek, a dejtári régióban pedig zöldmezős beruházásokkal járulunk hozzá környezetünk védelméhez. Dunavarsányban zajlik, és 2024-ben be is fejeződik a regionális (6 települést kiszolgáló) szennyvíztisztító telep kapacitásának üzem közbeni fejlesztése. 

Kisvárdán a Master Good Kft. húsfeldolgozó üzemében kezdődik nagyobb beruházás. Ezen a telephelyen korábban az ipari hulladék szennyvízelvezetése a közcsatornahálózaton keresztül történt, leányvállalatunknak köszönhetően azonban a projekt befejeztével olyan tisztítási folyamat valósulhat meg, melynek köszönhetően a telep tisztított szennyvize a jövőben az élő vizekbe is terelhető. 

Az ipari jellegű szennyvíztisztító telepek sorába tartozik az a debreceni székhelyű beruházás is, amelyben a dél-koreai Sungdo ENG Kft. vállalatának helyi ipari termelését fogjuk támogatni a VWS által tervezett és telepített vízkezelési technológiával. 

Tatabányán az ipari terület fejlesztése kapcsán a szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítmények fejlesztésének tervezési és kivitelezési feladatait is teljeskörűen leányvállalatunk látja el. A tisztítási technológia a vállalatcsoportunkhoz tartozó cég által gyártott UV-berendezéssel (Ozonia France SAS - Veolia WTS Group) és membrántechnológiával (Veolia Water Technologies & Solutions /WTS/) valósul meg.