Kispesti erőmű

A Kispesti Erőmű a Budapesti Erőmű Zrt. legmodernebb erőműegysége, ahol földgáz alapú ipari hő- és villamosenergia termelés folyik. Összesen 43 000 lakás és 620 egyéb felhasználó hő-és melegvízét szolgáltatja, mintegy 185 MW hőteljesítménnyel és 111,3 MW beépített villamos teljesítőképességgel.

Az erőmű az 1960-as években kezdte meg a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést. Létesítését a körzetében lévő ipari hőfogyasztók, ezek közül is a leginkább, a Kispesti Textilgyár igénye határozta meg, emiatt elsősorban ipari gőzszolgáltatásra épült, majd a Lakatos utcai lakótelep megépítésekor a távfűtésbe is bekapcsolódott.

Az MWM Zrt. által 1999-ben kiírt villamos kapacitás tender az erőmű további üzemeltetésének szempontjából létkérdés volt. Ennek elnyerése után a beruházási projekt keretében felújításra került és a régi erőmű egy korszerű gáz-gőz körfolyamatú gázturbinás blokkal egészült ki.

A felújított és kibővített erőmű 2004 óta van kereskedelmi üzemben. Környezeti terhelése messzemenően kielégíti a nagyvárosi üzemű erőművel szembeni elvárásokat. Az összhatásfoka meghaladja a 80%-ot és energiatermelése lényegesen gazdaságosabb a korábbi erőműnél.

A kispesti és kőbányai távhőkörzetekben több, mint 43 000 lakás fűtéséhez és használati melegvíz-ellátásához termel és ad át hőenergiát a FŐTÁV Zrt. számára.

Igazgató: Humenyik Zsolt