Kispesti erőmű

Kispesti Erőmű - a Budapesti Erőmű Zrt. legmodernebb erőmű egysége

Az erőmű az 1960-as években kezdte meg a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést. Az erőmű létesítését a körzetében lévő ipari hőfogyasztók, ezek közül is a legnagyobb, a Kispesti Textilgyár igénye határozta meg, ezért elsősorban ipari gőzszolgáltatásra épült. A Lakatos utcai lakótelep megépítésekor a távfűtésbe is bekapcsolódott.

A környező városrész energiaigényének változásával összhangban az 1970-es évek elején a teljesítőképességét kibővítették, széntüzelésről első lépésként fűtőolaj-tüzelésre, majd földgáztüzelésre tértek át. A földgáz mellett másodlagos tüzelőanyagként a fűtőolaj a régi technológia leállításáig megmaradt.

A ’90-es évekre egyértelművé vált, hogy a fővárosi környezetben az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést, valamint az energiatermelés hatékonyságának növelését az erőmű régi technológiájával már nem lehet teljesíteni. A technológiai berendezések is elérték gazdaságos élettartamuk végét.

Az MVM Rt. által 1999-ben kiírt villamos kapacitás tenderen való sikeres részvétel az erőmű szempontjából létkérdés volt. A beruházási projekt keretében felújított erőműrész egy korszerű gáz-gőz körfolyamatú gázturbinás blokkal egészült ki.

A felújított és kibővített erőmű 2004 óta van kereskedelmi üzemben. Környezeti terhelése messzemenően kielégíti a nagyvárosi üzemű erőművel szembeni elvárásokat. Az összhatásfoka meghaladja a 80%-ot, energiatermelése lényegesen kedvezőbb a korábbi erőműnél.

Az erőmű – üzemidő alapú, illetve rendszerszolgáltatási – megbízhatósági mutatószámai évek óta 99% körül vannak.

 

Néhány számadat a Kispesti Erőműről (2022):

  • távfűtési körzet: 42 050 lakás és 654 egyéb távhő felhasználó
  • szerződött hőteljesítmény-lekötés a FŐTÁV Zrt. számára: 195 MWth
  • beépített villamos teljesítmény: 113,3 MWe

 

Cím: Budapest XVIII. kerület, Nefelejcs u. 2.

Erőmű-igazgató: Péter Tamás

Tel.: +36 1 577 3301