CHP Csoport

CHP Energia Zrt.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonában álló CHP Energia Zrt. -t 2018-ban hozták létre az anyavállalat hasonló energetikai tevékenységeinek központosított irányítására. 

A leányvállalatban a virtuáliserőmű-technológia innovációs és kockázatkezelési potenciálja, valamint a Veolia csoport több évtizedes magyarországi tapasztalata egyesült annak érdekében, hogy hazánkban új, innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő, közös – elsősorban energetikai jellegű – projekteket fejlesszen és működtessen. 2023 márciusa óta a központosított szervezet üzleti szolgáltatásokat is nyújt a csoport összes energiaszolgáltatással foglalkozó leányvállalatának, segítve az akvizíciók és az üzletfejlesztési tervek előkészítését.

A vállalat jogi, stratégiai és kereskedelmi területein jelenleg 31 fő dolgozik.

A CHP Energia Zrt.-hez tartozik további két leányvállalat, a CHP Invest Kft. és az Újpalotai Energia befektető Kft., amelyek közösen tulajdonolják a Budapesti Erőmű Zrt.-t, továbbá a CHP-ERŐMŰ Kft-t.

A CHP-ERŐMŰ Kft. egy egyedülálló virtuális erőmű Magyarországon, amely 2011 óta nyújt innovatív megoldást különböző kiserőművek egy hálózatba való integrálására. A rendszer a fizikai távolságot legyőzve képes a csatlakozott egységeket egy komplex, integrált virtuális erőművi rendszerként működtetni, melyet egy szabályzó központon keresztül irányíthat. A keletkező villamos áram szabályzó energiaként a MAVÍR rendszerirányító számára és a HUPX tőzsdén értékesíthető.

A CHP virtuális erőműve az integrált gázmotoros egységek aktiválásával hatékonyan és rugalmasan képes kiegyenlíteni az időjárásfüggő erőművek, mint a nap- és szélerőművek villamosenergia-termelésének ingadozásait. Ezáltal a virtuális erőmű és a hozzá csatlakozott egységek a villamosenergia-termelő kapacitásuk és termelésük egy részét magasabb árú, prémium termékként képesek értékesíteni a rendszerirányítónak.

A CHP-ERŐMŰ Kft. teljesítménye:

120,3 MW villamosenergia-teljesítmény
85,8 MW szekunder villamosenergia-termelési kapacitás
34,5 MW tercier villamosenergia-termelési kapacitás
204 GWh összes értékesített energia
382,4 TJ a távhőtermelési engedély keretében megtermelt hőenergia

 

A virtuális erőmű koncepciója:

 

A Magyarországon található 31 integrált kiserőmű: