Hulladék üzletág

2017-ben a Veolia csoport a legnagyobb szereplők közé lépett a magyarországi hulladékhasznosító szektorban az ARW Magyarország Hulladékkezelő és Hasznosító Kft. (HUKE csoport) többségi tulajdonrészének megvásárlásával.


A Veolia vállalatai veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelésével és ártalmatlanításával járulnak hozzá a környezettudatos hulladékgazdálkodáshoz. A Dunántúlon négy korszerű hulladékkezelő üzemet működtető, évente mintegy 10 milliárd forintos forgalmat generáló ARW holding a magyarországi környezetvédelmi ipar legfontosabb szereplői közé tartozik. A cégcsoport fő profilja a műanyag, az üveg és a fém csomagolási hulladékok anyagában történő hasznosítása. Míg Sopronban és Budapesten vegyesen gyűjtött, csomagolási hulladékválogatás történik, addig Sárváron, Magyarország legnagyobb és legmodernebb PET feldolgozó üzemében, korunk egyik legnagyobb mennyiségben keletkezett hulladékából PET darálékot állítanak elő. A HUKE csoport zalaegerszegi telephelyén Magyarországon egyedülálló módon, csomagolási üveg, alumínium, műanyag és karton újrahasznosítását végzik. A HUKE csoport vasvári telephelyén, a hulladékot nem problémaként, hanem erőforrásként kezelik: RDF és SRF előállításával (szilárd újrahasznosított tüzelőanyag) új lehetőséget kínálnak az energetikailag hasznosító hulladékok kezelésére.


A körkörös gazdaság jegyében a 187 főt foglalkoztató cégcsoportnál évente 20 ezer tonna PET palackot, 30 ezer tonna csomagolási eredetű üveget és 1200 tonna alumínium italosdobozt hasznosítanak újra. Kiemelt küldetésük a meglévő újrahasznosítási eljárások optimalizálása, a keletkező melléktermékek mennyiségének csökkentése, valamint a biológiailag lebomló hulladékok hasznosítása egyaránt.
Az ARW holding évente több mint 130 ezer tonna hulladékot kezel és hasznosít újra, így nagy szerepe van abban, hogy minél kevesebb kerüljön lerakóba Magyarországon, s minél több papír, műanyag, üveg és fémhulladékot sikerüljön – lehetőség szerint anyagában – hasznosítani.