Hulladék átalakítása megújuló energiává

A Veolia a világon egyedülálló szárítórendszert fejlesztett a holland Douwe Egberts Master Blenders (DEMB) kávépörkölő társaság számára.

Innovatív megoldás a kávézacc újrahasznosítására

A hollandiai Joure-ban található üzemében a DEMB (korábban Sara Lee) társaság olyan megoldást keresett, amellyel csökkenthetők az instant kávék és a kávélikőrök előállításához szükséges hatalmas mennyiségű gőz előállítási költségei. Így a Veoliának olyan költséghatékony megoldást kellett kidolgoznia, amely támogatja az üzem növekvő termelési kapacitását, miközben csökkenti szénlábnyomát, és megoldja a termelési folyamatból származó melléktermékek hasznosításának lényeges kérdését is.

 

Költséghatékony zöld fűtőanyag

Mélyreható tanulmány elvégzése után a Veolia a világon egyedülálló, innovatív szárító- és égetőrendszert fejlesztett ki, melynek során az üzemben keletkezett kávézaccot biomassza kazánban elégetve gőzt állítanak elő. A Veolia megbízást kapott az ipari ellátó berendezések (gőz, sűrített levegő, hideg víz) átfogó műszaki irányítására, valamint a szennyvízkezelésre is. 

 

Wiebe Jongsma
A DEMB hollandiai Joure üzeméért felelős műszaki igazgatója

 "A Veolia-projekt előtt két fő energiaforrással rendelkeztünk: földgázzal és kis mennyiségben kávézaccal. A Veoliának köszönhetően immár kevesebb földgázt és több kávézaccot használunk. Ezzel a megoldással 1-2 millió € megtakarítását teszi lehetővé számunkra.”

Előnyök az ügyfél számára

  • Kisebb szénlábnyom
  • Alacsonyabb energia- és termelési költségek
  • A termelőfolyamat melléktermékének újrahasznosítása
  • Ipari ellátó berendezések megbízhatósága

Megoldás

  • Energiatermelés biomasszából (a termelési folyamat melléktermékéből)

33 000 tonna kávézacc energetikai célú hasznosítása évente

Az üzem CO2 kibocsátásának 70 %-os, 14 000 tonnának megfelelő csökkenése