Újrahasznosított víz lazactenyésztéshez

A norvég Marine Harvest, a világ vezető lazactenyésztője, szerződést kötött a Veoliával három szennyvíz-újrahasznosító létesítmény tervezésére és építésére, amelyek mind nagyságuk, mind modern felépítésük tekintetében kiemelkedőek.

Rendkívül érzékeny berendezések

A rendkívül érzékeny berendezéseket üzemeltető Marine Harvest folyamatosan keresi a folyamatai és költségei optimalizálását elősegítő műszaki megoldásokat. 2012-ben a világ vezető lazactenyésztője ismét bizalmat szavazott a Veoliának, hiszen a társaság már két szennyvíz- újrahasznosító létesítményt szállított a társaság Dalsfjordban található lazacfarmja számára 2010-ben és 2011-ben. A legutóbbi szerződés tárgyát három új, kifejezetten a fiatal lazacok neveléséhez tervezett újrahasznosító üzem képezi a Steinsvik telephelyen. A farm évente mintegy 5,3 millió fiatal lazacot termel, és egy kilogrammnyi tenyésztett halhúsra vetítve mindössze 250-500 liter vizet használ el. 
 

Az akvakultúra környezeti hatásának csökkentése

A három üzem vízkezelési kapacitása eléri az óránkénti 17 000 m3-t. A berendezések tervezése lehetővé teszi, hogy egyaránt képesek legyenek friss víz és tengervíz kezelésére, így a haltenyésztéshez szükséges víz több mint 99 százaléka újrahasznosításra és felhasználásra kerül. A létesítményekben több jogvédett technológia, így az AnoxKaldnes MBBR és a Hydrotech microscreens is helyet kap, amelyek kiválóan illeszkednek a Veolia leányvállalata, a Krüger Kaldnes által az akvakultúra piacára kifejlesztett Kaldnes® RAS nevet viselő megoldásához. A Veolia a SCADA infrastruktúra követő és ellenőrző rendszer műszereivel látta el a telephelyet.
 

Marius Hægh
A Veolia Krüger Kaldnes értékesítési vezetője 

 "E korszerű technológiák növelik a haltenyésztés hozamát – főként a fiatal lazacok elhalálozási arányának csökkentése által –, ugyanakkor enyhítik a környezetre gyakorolt hatást.”

 

Előnyök az ügyfél számára

  • Erőforrás-gazdálkodás (víz és energia) javítása
  • Alacsonyabb kezelési költségek
  • Termelékenység növekedése

 

Megoldás

  • Vízkezelés és újrahasznosítás a haltenyésztés számára

Lower treatment costs

A tenyésztéshez szükséges víz 99 %-ának újrahasznosítása