Miként lehet egy whisky környezetbarát?

A mára a világ vezető sör-, bor- és szeszesitalgyártójává vált Diageo 1997-ben jött létre a Guiness és a Grand Metropolitan fúziójával. A társaság az energiaköltségek és a vízfogyasztás csökkentését célozta meg a cég legjelentősebb skóciai telephelyén.

Nagy energiaigényű üzem

A Moray Firth-ben található Roseisle szeszfőzde igyekszik kielégíteni a whisky iránt nemzetközi szinten mutatkozó egyre növekvő igényeket. Az üzem prémium minőségű malátát állít elő olyan márkák részére, mint a J&B és a Buchanan’s, és évente 12,6 millió liternyi szeszesitalt készít.
A telephely legnagyobb kihívásai közé tartozott az üzem nagy energiaszükséglete, illetve a whisky lepárlóból származó szennyvíz visszanyerése sem volt megoldott.

 

 

Az energiaköltségek és a széndioxid-kibocsátás csökkentése

A kihívással szembenézve a Veolia kifejlesztett egy egyedülálló, innovatív megoldást, amely a következőket foglalja magában:

  • üzemanyag előállítása a cefrézés után visszamaradó szilárd malátatörkölyből
  • biogáz előállítása a szeszfőzőkben visszamaradó erjedt folyadékból
  • gőz előállítása fosszilis tüzelőanyagokból, biomasszából és biogázból
  • víz újrahasznosítása

A Diageo hosszabb távú célja energiaköltségeinek csökkentése mellett a szennyvíz visszanyerése és újrahasznosítása a Diageo közeli máltaüzemében, csökkentve ezáltal a helyi víztározótól való függést.
 

Legfontosabb számadatok

  • 320.000 köbméter víz tisztítása és újrahasznosítása a telephelyen
  • 135.800 tonna gőz biztosítása évente
  • 22.000 tonna emissziócsökkentés

 

Előnyök az ügyfél számára

  • Melléktermékek felhasználása üzemanyagforrásként
  • Kisebb víz- és szénlábnyom
  • Alacsonyabb energiaköltségek
  • Jelentősen csökkenő kiszolgáltatottság a fosszilis üzemanyagárak ingadozásával szemben

 

Megoldás

  • Szerves melléktermékekből származó biogáz visszanyerése
  • Biomassza visszanyerése