400.000 tonna lomtalanított bútor újrahasznosítása

Franciaországban a lomtalanításra került berendezési tárgyak kezelését a kiterjesztett gyártói felelősség elvének keretében „öko-szervezetek” végzik. A Veolia az egyik ilyen szervezet, az Éco-Mobilier számára biztosítja a használt bútorok összegyűjtését és újrahasznosítását az ország 48 megyéjében.
waste

France

Hulladékgyűjtés és újrahasznosítás energetikai céllal

Az Eco-mobilier a francia Környezetvédelmi, Fenntartható Fejlődés és Energiaügyi Minisztérium által akkreditált non-profit öko-szervezet. Feladata a használt bútorok összegyűjtésének és újrahasznosításának megszervezése. A bútorforgalmazók és gyártók által létrehozott Éco-Mobilier segítséget nyújt a bútoripar számára, hogy az újrahasznosítási kötelezettségeknek eleget téve környezetbarát gyakorlatokat alkalmazzon.
 

1,7 millió tonna lomtalanított bútor

2014-ben a Veolia közel 400.000 tonnányi bútor kezelését irányozta elő. A különböző anyagok (fa, fém, műanyag) szétválogatása a társaság Franciaországban üzemeltetett, magas teljesítményű szelektív gyűjtőközpontjaiban történik. Az anyagok egy része másodlagos alapanyagként kerül újrahasznosításra, fennmaradó részük pedig szilárd újrahasznosított üzemanyagok és energia előállítását segíti. 
 

Nagyratörő célok

A Veolia célja, hogy 2015-ben 400.000 tonna bútort dolgozzon fel, majd idővel ez a szám 800.000 tonnára növekedjen.
Az Eco-mobilier 2015 végére 45%-os és 2017-ig 80%-os újrahasznosítási arány elérését tűzte ki célként maga elé. A Veolia aktív szerepet vállal, hogy segítse a szervezetet e két célkitűzés megvalósításában.

 

Marc-Antoine Belthé
Újrahasznosítási Igazgató, Veolia Propreté, Franciaország

"Az öko-szervezetek az összegyűjtéshez és az újrahasznosításhoz kapcsolódó célokra koncentrálnak. Ipari eszközeire, országos jelenlétére és ellátó hálózatára támaszkodva a Veolia nagyratörő anyaghasznosítási célok megvalósítása mellett kötelezi el magát.” 

 Legfontosabb számadatok

  • hulladék bútorok 45%-ának újrahasznosítása 2015 végéig

 

Előnyök az ügyfél számára

  • Hatékony gyűjtési szolgáltatás
  • Anyaghasznosítási arány javítása

 

Megoldások

  • Logisztika: hagyományos és innovatív gyűjtési szolgáltatások
  • Hulladékszétválogatás: magas teljesítményű és távolról irányított szétválogatás
  • Anyaghasznosítás: újrahasznosított másodlagos nyersanyagok előállítása
  • Hulladék energetikai célú hasznosítása: hulladékból energiát termelő üzemek ellátása és újrahasznosított szilárd üzemanyag előállítása
  • Emberi erőforrások: személyzeti irányítás, szakképzés
  • Tudatosság növelése: párbeszéd folytatása az érintett felekkel, szelektív hulladékgyűjtés fontosságát érzékeltető kampányok

48 közigazgatási megye Franciaországban

400 000 tonna használt bútor feldolgozása 2014-ben