Sótalanító üzem a petrolkémiai komplexum számára

A Jubai I sótalanító üzem megépítése után a Marafiq a Veoliát választotta Szaúd-Arábia Jubai II elnevezésű, legnagyobb fordított ozmózist és ultraszűréses technológiát alkalmazó üzemének megtervezésére, megépítésére és üzemeltetésére.

Növekvő vízigények

A víz rendkívül értékes erőforrás a Perzsa-öböl térségében. Az 1970-es években a szaúdi kormány királyi koncessziót hozott létre két iparváros, Jubail és Yanbu fejlesztésére. A cél olyan infrastruktúra és létesítmények megteremtése volt, amelyek diverzifikált iparhálózat fejlesztését segítik elő annak érdekében, hogy Szaúd-Arábia kevésbé függjön olajbevételeitől. Az idő előrehaladtával a két iparterület vízigénye egyre nagyobb növekedést mutat.
 

A környezetre gyakorolt hatás csökkentése

A Veolia két tengervíz-kezelési megoldást, az ultraszűrést és a fordított ozmózist kombinálja az üzem környezetre gyakorolt hatásának csökkentése és a Marafiq által támasztott rendkívül szigorú vízminőségi normák teljesítése érdekében. A két eljárás összekapcsolása lehetővé teszi a vízellátás folyamatosságának biztosítását, a berendezések meghibásodási kockázatának csökkentését és élettartamuk meghosszabbítását, miközben a telephely energetikai igényei és kiadásai is csökkennek.

Napi 178 000 m3-es kapacitásával a 2015 júniusában üzembe helyezésre kerülő új üzem a Dow Chemical és a Saudi Aramco által Jubailben felépített Sadara petrolkémiai komplexum ellátását biztosítja majd.   

 

 

Johnny Obeid

A Veolia Vízi Megoldások és Technológiák Közel-Keleti Vezérigazgatója

 "Technológiánknak, valamint üzemeltetési és karbantartási szakértelmünknek köszönhetően jelentős megtakarításokat tudunk elérni az energiaköltségek szintjén.”

 

Előnyök az ügyfél számára

  • A sótalanított víz az ipari létesítmény hűtőtornyaiban kerül felhasználásra, valamint a telephely kazánjainak ellátását is biztosítani fogja.

 

Megoldások

  • Technológia szennyvízkezelés

178 000 m3 sótalanított víz termelése naponta 

Process water treatment