​Hivatalosan is lezárult a Veolia Energia Magyarország Zrt a tatai távhőrendszer energetikai korszerűsítését támogató projektje

Több száz tatai lakás számára tette gazdaságosabbá és környezetbarátabbá a fűtési és melegvíz szolgáltatást a Veolia Energia Magyarország Zrt. a napokban hivatalosan is lezárt projektje.

„A tatai távhőrendszer energetikai korszerűsítése” elnevezésű beruházáscsomag mintegy 60 millió forint uniós forrásból valósult meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A mára elavult vezetékek és hőközpontok modern eszközökre cserélésével és a biomassza kazánkapacitások bővítésével az érintett épületek hő- és melegvíz-ellátása nemcsak üzembiztosabbá, hanem költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá válik a jövőben.

Hivatalosan is lezárult a Veolia Energia Magyarország Zrt. „A tatai távhőrendszer energetikai korszerűsítése” elnevezésű projekt, amelynek célja a helyi, 686 lakás fűtéséről, illetve melegvíz-ellátásáról gondoskodó hőközpontok felújítása, a rendszert kiszolgáló biomassza kazán modernizálása és bővítése, továbbá egyes távvezetékek cseréje volt. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével” című pályázati konstrukció keretében elnyert 59 397 760 forint uniós forrásból valósult meg.

A 2014 közepén indult projekt négy fő részből épült fel. Egyrészt alapvetően szükségessé vált a 686 lakás fűtését, illetve ezek közt 650 lakás használati melegvíz-ellátását immár három évtizede biztosító hőközpont modernizálása. Ennek megfelelően az újonnan telepített öt új használati melegvíz lemezes hőcserélő az úgynevezett elő- és utófűtéses technológia révén a jövőben jóval kisebb vízfogyasztás mellett folyhat a hő- és melegvíz-szolgáltatás. Emellett a projekt keretében a Veolia Energia Magyarország Zrt. a legmodernebb eszközökkel újította fel a rendszert kiszolgáló egyik, a 90-es évek műszaki színvonalát képviselő biomassza kazánt, így növelve a berendezés élettartamát és hatásfokát. Végül a meglévő primer vezetékek nagy részét is lecserélték, amit a feltörő karsztforrások által a csövekben előidézett károk tettek szükségessé.

Az elvégzett modernizációs munkálatok a hő- és melegvíz-szolgáltatást nem csak üzembiztosabbá és költséghatékonyabbá, de környezeti szempontból is fenntarthatóbbá tették. „A hőellátási infrastruktúra megújításával sikerült elérnünk, hogy a jóval kevesebb tüzelőanyag felhasználására és vízre legyen szükség, ami egyszerre mérsékli tovább a távhőrendszer működtetésével összefüggő költségeket és környezeti hatásokat. Emellett a megvalósított beruházásoknak köszönhetően a karbantartási és meghibásodási költségek is csökkenni fognak” – mondta Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. 

A Veolia Energia Magyarország Zrt.-ről:

A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.
A vállalatcsoport jelenleg közel 700 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2013-ban 38 milliárd, 2014-ben pedig 41,2 milliárd forint volt.
A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban immár 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte további 105 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát.
Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 6400 terajoule-t, és évente több mint 500 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy mára 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának öt egységében (a Pannonpower pécsi erőműve, a Dorogi Erőmű, a Kőbányahő Kft., a Tiszántúli Hőtermelő Kft. debreceni és nyíregyházi erőművei) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.