Immár hetedik éve fókuszban a Duna-delta megőrzése

2015. július 9-12 között az Apa Nova București – Veolia, immáron sorozatban a hetedik évben, szervezte meg a Duna-delta környezetvédelmének szentelt eseményt, közismert nevén a „Világítsák be a bolygót a jó cselekedetek!” akciót a román Nemzeti UNESCO Bizottság védnökségében. Az eseményt a Fény Nemzetközi Éve égisze alatt rendezték meg.

 
23 országból (Algéria, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izrael, Japán, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Palesztina, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország) több mint 250 vendég, köztük nagykövetségek, Veolia leányvállalatok, UNESCO szervezetek és újságírók ismerkedhettek meg a Duna és a Deltavidék környezetvédelmi problémáival és kaptak lehetőséget, hogy csatlakozzanak azon erőfeszítések megvalósításához, melyekre a Veolia tett ígéretet az „Erőforrások a világnak” jelszó alatt.
 
Az esemény hagyományosan társadalmi, oktatási és környezetvédelmi akciókat ölel fel a természetes élőhelyek és erőforrások megőrzésének szellemében.
 
2015. július 9-én az Apa Nova București – Veolia a Duna-delta Bioszféra Rezervátummal és a Tulcea Megyei Tanáccsal közösen 1.000 fiatal tokhalat telepített a Dunába a sokat sejtető „Tokhalkeresztelő” néven ismert akció negyedik etapjaként. Jelenleg az Apa Nova București – Veolia az egyetlen magánkézben lévő társaság Romániában, mely aktívan részt vesz a Duna tokhalállományának újratelepítésében.
 
A tokhal-újratelepítési akcióban több mint 200 tulceai lakos is részt vett.
 
Mivel fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen akciók jelentőségére, idén első alkalommal az Apa Nova București Facebook oldala élőben közvetítette a tokhaltelepítést. Több mint háromszázan figyelték online az akciót.
 
2015. július 10-én, pénteken az Apa Nova București – Veolia felavatta az új könyvtárat Sfântu Gheorghe-ben.
 
Az esemény az UNESCO által idén januárban a Fény Nemzetközi Évének nyilvánított program égisze alatt zajlott. A Fény Éve egy interdiszciplináris oktatási projekt, mely mind a fény technológia alkalmazhatóságát, mind annak spirituális és kulturális vonatkozását is figyelembe veszi.
 
Az Apa Nova București – Veolia csatlakozott a Sfântu Gheorghe település Polgármesteri Hivatalának a helyi könyvtárállomány felfrissítésére tett erőfeszítéseihez.
 
Ennek érdekében a cég alkalmazottainak önkéntes részvételével könyvgyűjtési akciót szervezett. Mi több, az említett akcióhoz csatlakoztak az Apa Nova Ploiești munkatársai is. Az akció keretében körülbelül 2000 darab, különböző témájú könyv gyűlt össze a tankönyvektől az irodalmi, tudományos, technológiai és nyelvi szótárokon át a szakács- és gyermekkönyvekig.
 
Az esemény résztvevői emellett az adott ország kultúráját képviselő könyvek adományozásával is igyekeztek frissíteni a könyvtárállományt.
A rendezvényen emellett bejelentették a Sfântu Gheorghe település árvízvédelmi gátjának megvilágítását szolgáló projekt elindítását is egy több mint 1 kilométeres szakaszon. A projekt idén ősszel indul el, az Apa Nova București – Veolia Romania és a Román Nemzeti Világítási Bizottság kizárólagos támogatásával. A projektet a sétány területére tervezték, melynek előnyeit mind a helyiek, mind a turisták élvezhetik majd.
 
Pénteken emellett egy értékes tudományos kutatómunkát is bemutattak „DUNA-DELTA – Vízinövények és vizes élőhelyek növényzete” címen, melyet az Apa Nova București – Veolia támogatásával a Bukaresti Egyetem Biológia Karának munkatársa, a Román Botanikus Kertek Társaságának elnöke, Prof. Anca SÂRBU, PhD készített. Két további album is kiadásra került az UNESCO égisze alatt: „Természet és kultúra” (melyhez nyolc ország járult hozzá) az Apa Nova București – Veolia támogatásával és „A természet a legjobb tanár” (kilenc ország részvételének köszönhetően).
 
Az Apa Nova București – Veolia által idén a Duna-deltában hetedik alkalommal megszervezett rendezvény elsősorban az oktatásnak és a kultúrának a minél egészségesebb társadalom és természeti környezet kialakításában és fenntartásában játszott szerepére fókuszált.
 
A valódi tapasztalatcsere és baráti találkozó idén újra tényleges megoldások megvalósításával zárult, melyek a különböző környezeti, társadalmi és oktatási problémák megoldását segítik.
 
 
* Az Apa Nova București, a Veolia egy leányvállalata, 2000-től 25 éves időszakra megszerezte a bukaresti víz-és szennyvízközmű koncesszióját. Az Apa Nova București fő üzleti profilja a vízkészlet kezelése, a víz tisztítása és eljuttatása a fogyasztókhoz, szennyvízelvezetés és az esővíz elvezetése Bukarest területén.